Royal sztorik & királyi krónikák

Mi várható Károly királytól?

2022. szeptember 11. - nofret

Természetesen nehéz megjósolni, mi várható III. Károlytól, aki édesanyja, II. Erzsébet halálának pillanatában lépett trónra, de az eddigi ténykedése alapján kikövetkeztethető egy s más. Míg a wales-i hercegi címben Károly elődjei közül többen a lehetőséget látták a playboy-életmódra (itt főként a későbbi VII. Edwardra és VIII. Edwardra kell gondolni), addig Károly nem ült a babérjain, és nem csak a kötelezőt hozta ebben a szerepkörben. Igaz, volt is ideje arra, hogy csiszolgassa feladatkörét, hiszen 73 éves korában került trónra. Kérdés, folytatja-e eddigi aktivizmusát vagy felhagy vele királyként. 

 karoly_iii.JPG

Károly wales-i herceg és a "fekete pók" levelek  

 

Amellett, hogy Károly már a '60-as évek végétől a környezetvédelem fontosságáról szónokolt, és organikus gazdasággá alakította highgrove-i birtokát, még fiatalemberként létrehozta jótékonysági alapítványát, a The Prince's Trustot, amely hátrányos helyzetű fiataloknak segített oktatási és álláslehetőségeket találni. Rengeteg vallási vezetővel találkozott élete során, és különösen jó kapcsolatokat alakított ki a muszlim világban. 

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par Gil Murray (@ukhawk)

 

Sokszor szólalt fel szenvedélyesen bizonyos témákról, főleg a környezetvédelemről, és ezek inkább hangzottak kampánybeszédnek, mint egy jövőbeli uralkodó megfontolt szavainak. Ráadásul a 2000-es években számos brit miniszternek és parlamenti képviselőnek írt leveleket, amelyekben kifejezte nemtetszését egyes törvényjavaslatokkal kapcsolatban, ez pedig egyenesen felháborodást keltett, mivel a brit királyi család tagjaitól semlegességet várnak el, és azt, hogy politikai ügyekben elfogulatlannak tűnjenek, még ha magánemberként nem is azok.

A leveleket Károly jellegzetes kézírása miatt "fekete pók" leveleknek nevezte el a brit sajtó, és ekkoriban kezdték Károly herceget "the meddling prince", vagyis nagyjából a beleavatkozó herceg néven emlegetni. 

black_spider.JPG

Ekkor felerősödtek azok a hangok, amelyek szerint Károly a monarchia semlegességét és függetlenségét fenyegetné, ha trónra kerülne. Sokaknak szenvedélyes környezetvédelmi beszédei sem tetszettek. Éles ellentétben állt ugyanis ez a bátor kiállás azzal, hogy Erzsébet királynőről sosem lehetett tudni, igazából mit gondol egyes ügyekről, és csak nagy ritkán szivárgott ki bennfentesek révén, hogy miről mi a véleménye. 

Ráadásul Károly függetlensége is megkérdőjeleződött, amikor néhány hete kiderült: a volt katari miniszterelnök tetemes pénzösszeget adományozott alapítványának. 

Mi marad várhatóan ugyanolyan, mint II. Erzsébet idején? 

 

Ugyanakkor így, hogy Károly már trónra lépett, nem eszik olyan forrón a kását. Bizonyos szempontból az ő uralkodása is nagyrészt az alapján a szabálykönyv alapján zajlik majd, mint II. Erzsébet uralkodása, és az alkotmányos korlátokat ugyanúgy tiszteletben kell tartania, hiszen azok a hagyományok, amelyek nem vonatkoztak rá hercegként, most minden cselekedetét szabályozzák királyként. Természetesen ezt Károly is tudja, mint ahogyan az egy 2018-as, a 70. születésnapja alkalmából készített interjújából is kiderül. Akkor azt mondta:  

Nem vagyok ostoba. Tudom, hogy uralkodónak lenni egészen más. Szóval természetesen teljes egészében felfogom, miként kell ennek működnie. Az, hogy ugyanazt fogom tenni, mint eddig, teljesen nonszensz. Hiszen a két helyzet teljesen eltérő.

Lévén alkotmányos monarchia élére került Károly, a törvényhozó hatalom továbbra is a parlament kezében, a végrehajtó hatalom pedig a kormányéban marad. Habár a királynak államfőként alá kell írnia a törvényeket, mielőtt azok hatályba lépnek (ezt hívják  "royal assent"-nek), de ezt manapság formalitásnak tartják csupán, és nem várják, hogy az uralkodó valóban véleményt fűzzön a jogszabályokhoz, vagy hogy bármit visszadobjon a parlamentnek.

 

A rendszer gördülékenységének érdekében a királytól azt várják, hogy ne váljon ellentmondásos alakká, és poltikailag semleges maradjon. Károly előtt figyelmeztetésképpen lebeghet elődje példája, I. Károlyé, akit lefejeztek, miután 1642-ben betört a parlament alsóházába, és árulásért le akart tartóztatni a képviselőket, mivel azok nem egyeztek bele, hogy több hatalmat ragadjon magához. Ezután kitört a forradalom, és egy rövid időre köztársasággá is vált az ország. Egyébként éppen emiatt az erpizód miatt el is gondolkodtam azon, miért nem másik nevet választott magának Károly, hogy elkerüljön mindenféle összehasonlítást híres-hírhedt elődjével.   

 

Mi fog változni Károly uralkodása alatt? 

 

Régóta ismert, hogy Károly szeretné úgymond "karcsúsítani" a monarchiát. Szakértők szerint a királyi család mindössze hét tagjának szánt kiemelt szerepet a jövőben: saját magának és feleségének, Kamillának, Vilmos wales-i hercegnek és feleségének, Katalinnak, öccsének, Eduárd wessexi grófnak és feleségének, Zsófiának, valamint húgának, Anna hercegnőnek. Eredetileg Károly terve az volt, hogy ő és felesége, valamint fiai és családjai legyenek azok, akik a feladatok többségét teljesítik a királyi családból, de ez az elképzelés Harry-ék kiválásával meghiúsult. 

A karcsúsított moanrchiának természetesen pénzügyi előnyei is vannak: minél kevesebb tag lát el közfeladatot, annál kevesebb pénzbe kerülnek, márpedig a 21. században nehéz megindokolni, miért van szükség arra, hogy akár több tucat családtag is közpénzből éljen meg. 

Szakértők úgy vélik, Károly akár a svéd király, XVI. Károly Gusztáv példáját is követheti, aki 2019-ben csaknem minden unokáját megfosztotta a királyi fenség titulustól, kivéve legidősebb lánya, a trónörökös Viktória gyerekeit.  

Károly nem csak az Egyesült Királyságban tölt be államfői szerepet, hanem a Nemzetközösséghez tartozó monarchiákban és egyes köztársaságokban (például Kanadában és Ausztráliában) is.

idnia.JPG

Habár nem tudni, ez meddig marad így, hiszen az utóbbi években sok egykori tag döntött úgy, hogy Erzsébet királynő helyett saját politikusai közül választ államfőt, mindenesetre Károly valószínűleg érzékenyebben reagál majd a tagállamok társadalmi változásaira, mint azt édesanyja tette. Még wales-i hercegként a legutóbbi nemzetközösségi Kormányfői Találkozón (CHOGM) Kigaliban közölte: 

Nem tudom leírni a sokak szenvedése miatti személyes szomorúságom mélységét, miközben tovább mélyítem saját ismereteimet a rabszolgaság tartós hatásáról.

Királyi szakértők úgy vélik, hogy habár alkotmányos keretek között, Károly mégis proaktívabb lesz, mint édesanyja volt, és Liz Truss, az első miniszterelnöke egészen más hangulatú audienciákra számíthat, mint amilyeneken akkor vett volna részt, ha a királynő tovább él. A brit uralkodó heti egyszer fogadja a kormányfőt, II. Erzsébet az utóbbi időben már főleg telefonon tanácskozott a miniszterelnökkel.  

 

Nem fog lemondani

 

Habár ez a bejegyzés nem pont erről a témáról szól, de fontosnak tartom kiemelni, hogy Károly nem fog lemondani fia javára a trónról. Az a széles körben elterjedt elképzelés, hogy átugorják őt a trónöröklési rendben, eleve bizarr. Az Egyesült Királyságban nagyon rossz érzések kapcsolódnak a lemondás fogalmához, tekintettel az 1936-os eseményekre, amikor a későbbi II. Erzsébet nagybátyja, VIII. Eduárd lemondott a trónról, ezzel alkotmányos válságot előidézve. 

 

Károly egész életében arra készült, hogy uralkodjon, számos modern ötlete van, amelyeket nyilván szeretne megvalósítani, ezenkivül tudvalévő, hogy Vilmos és Katalin már azért sem rajongtak, hogy Erzsébet királynő idősödése miatt visszarendelték őket Londonba, és több feladatot kellett vállalniuk, Vilmosnak pedig le kellett mondania mentőhelikopter-vezetői állásáról. A pár (most már a wales-i herceg és hercegné) szeretne valódi modern családként részt venni gyermekeik mindennapos nevelésében, márpedig ezt meghiúsítaná, ha nekik kéne átvenniük az uralkodói feladatokat. 

 

 

 

 

 

 

Egy Habsburg főherceg, aki Ukrajna függetlenségéért harcolt

Élt egy Habsburg a 20. században, akit Ukrajnában nemzeti hősnek és az ukrán függetlenség harcosának tekintenek: Habsburg-Tescheni Vilmos Ferenc József főherceg, József nádor dédunokája. Az egykori osztrák főherceg, magyar és cseh királyi herceg Vaszil Visivanij (Василь Вишиваний) néven az Ukrajna függetlenségért harcoló úgynevezett Szics lövészek ezredeseként szolgált, a két világháború között pedig ausztriai emigrációban a Szabad Ukrajna mozgalmat segítette. Végül Kijevben halt meg, egyes források szerint Sztálin börtönében, mások szerint koncentrációs táborban. 

vyshyvanyi_01.jpg

Úgy került a látóterembe a kevéssé ismert Habsburg Vilmos kalandos és tragikus sorsa, hogy Habsburg György felhívta rá a figyelmemet még tavaly áprilisban. Amikor 2021 tavaszán a magyar sajtó arról cikkezett, hogy egy titokzatos ukrán Habsburg is megjelent a Dunaferr-ügy körül, aki  Franz Vladimir Habsburg-Lothringen néven mutatkozott be, és hamis meghatalmazásokkal próbálta átvenni az irányítást a cég felett, utánanéztem, vajon létezik-e ilyen személy, hiszen több mint gyanúsnak éreztem, hogy egy valódi Habsburg ilyen simlis ügyekbe keveredjen. Kutatásaimról ez a bejegyzés született, és miután Habsburg György megerősítette nekem, hogy az illető közönséges csaló és semmi köze a családhoz, megemlítette, hogy egyetlen olyan Habsburgról tud, aki szoros szálakkal kötődött Ukrajnához, méghozzá Habsburg Vilmosról, József nádor dédunokájáról. Akkor utánanéztem a történetének, de úgy érzem, most vált igazán aktuálissá, hogy felidézzem az emlékét, hiszen Vilmos főherceg is egy független Ukrajnáért harcolt még a 20. század elején, ami végül csak 1991-ben valósult meg - és éppen ezekben a napokban dől el a sorsa. De hogyan került egy Habsburg főherceg Ukrajnába, és miért érezte a magáénak az ukránok függetlenségének ügyét?    

Vilmos kamaszkorában fellázadt lengyelmániás apja ellen

 

Vilmos az isztriai (ma Horvátország) Pulában született 1895-ben. Édesapja, Károly István a császári és királyi haditengerészet főfelügyelője volt. Vilmos főherceg szülei voltak az első Habsburgok, akik a lengyelek által lakott Galíciába költöztek, így Vilmos és testvérei anyanyelvükként beszélték a lengyelt. Vilmosnak öt idősebb testvére volt, közülük három lány. A családapa lengyel hazafiakat akart nevelni gyermekeiből, és egyes feljegyzések szerint lenézte az ukránokat. A lengyel monarchisták az első világháború utolsó éveiben, 1915-18 között Vilmos apját támogatták a tervezett Lengyel Királyság trónjának elnyerésében, de az a tény, hogy kikiáltották a köztársaságot, meghiúsította a reményeiket.

Vilmos, aki a legfiatalabb volt a hat testvérből, fellázadt "lengyelmániás" apja ellen - miután gyerekkora óta azt hallgatta, hogy az ukránok banditák és fosztogató törzsek gyülevésze, 17 évesen, 1912-ben úgy döntött, hogy ezt megnézi magának: inkognitóban felszállt egy vonatra, és a nyugat-ukrajnai Vorohtába utazott, majd több falvat is meglátogatott. Rabló bandákkal nem találkozott, viszont teljesen elvarázsolta az ukrán kultúra, és ez élete végéig így is maradt.  

A császári család tagjából így lett "Hímzett Vaszil"

 

Miután Vilmos elvégezte a bécsújhelyi Mária Terézia katonai akadémiát, 1915-ben a 13. úgynevezett ulánus ezrednél (könnyűlovasság) kellett szolgálatra jelentkeznie. A világháború végén már ezredesként volt az Ukrán Légió egyik gyalogos dandárjának parancsnoka, ami galíciai vagy halicsi, rutén és főleg ukrán nemzetiségű katonákból állt.

Ekkoriban Vilmos az Osztrák-Magyar Monarchia parlamentjének képviselőjeként (automatikusan kapta ezt a tisztséget Habsburg főhercegként, miután betöltötte a 21. életévét) összekötő szerepet töltött be rokona, a császár, I. Károly (IV. Károly magyar király), valamint a rutén és ukrán kisebbségek képviselői között. 

vyshyvanyi_03.jpg

1917 végén, miután összeomlott az Orosz Birodalom, és II. Miklós cárt lemondatták, Vilmos főherceg gyalogos dandárja a központi hatalmak által megszállt Dél-Ukrajnában állomásozott. Ekkorra Vilmos már folyékonyan beszélt ukránul, jól ismerte és kedvelte az ukrán nemzeti kultúrát, helyi írók műveit olvasta, és maga is írt verseket ukránul.

Miután az egyik katonájától ajándékba kapott hímzett ingét, úgynevezett visivankáját (a visivanka ma ukrán nemzeti szimbólumnak számít) sokat viselte, még az egyenruha alatt is, környezete elnevezte Vaszil Visivanijnak, vagyis Hímzett Vaszilnak. Barátai és támogatói egyre gyakrabban hívták őt ezen a néven, és ő is nevezte így magát.

Vilmos úgy vélte, hogy az "ukrán problémát" a legjobban azzal lehetne megoldani, ha létrehoznának egy autonóm Ukrán Nagyhercegséget, méghozzá a Monarchia föderalista alapelvei mentén. Egyes történészek szerint Vilmos saját magát látta ennek az államnak a trónján, mások szerint azonban nem lépett elő ilyen követeléssel, és saját maga azt vallotta: csak akkor vezetné Ukrajnát, ha a lakosok többsége őt akarná erre a tisztségre. 

1918 elejétől kezdve az új ukrán államot a Német Császárság próbálta befolyása alá vonni, ráadásul az is elterjedt, hogy a trónt Vilmos főhercegnek ajánlották fel, amit maga Vilmos főherceg cáfolt. A németek által kinevezett hetman (hadúr) ugyanakkor fenyegetve érezte magát Vilmos befolyása által, ezért azt követelte a német nagykövetnél és magánál Vilmos császárnál is, hogy távolítsák el az országból a főherceget. A helyzet feszültté vált, ezért 1918 októberében Vilmos hadtestével együtt elhagyta az országot, és az akkor még Ausztriához tartozó Bukovinába vonult, ahol kórházba került tüdőbajjal. Mindeközben véget ért a világháború, az Osztrák-Magyar Monarchia szétesett, a Habsburgok pedig elvesztették trónjukat. Innentől szinte követhetetlen marakodás kezdődött az osztrákok, a németek, a románok, az ukránok és a lengyelek között a mai Ukrajna különböző területeiért.  

A 'Vörös Herceg'

 

Az első világháborút lezáró fegyverszünetet követően a központi hatalmak kiürítették Ukrajnát 1918 decemberében. Vilmos főherceg azonban akkor sem távozott, amikor szétesett a Monarchia: ezredesi rangban beállt az új ukrán állam kicsiny hadseregébe, és hivatalosan is felvette a Vaszil Visivanij nevet, elvágva kötődését a Habsburg-családhoz. Az osztrák hadvezetés még 1918 júliusában létrehozta az 1.Ukrán Hadosztályt, amelyet hamarosan Szics lövészeknek kezdtek nevezni, és 1919-ben Vilmos főherceg lett az ezredesük. Ez a hadtest részt vett a fiatal Ukrajna függetlenségi harcában, amelyet a túlerőben lévő orosz fehérgárdisták, majd a bolsevikok ellen vívott, miközben tartaniuk kellett a lengyelek támadásától is.

1919-ben az ukrán hadsereg tagjaként készült róla az alábbi fotó 

vyshyvanyi_02.jpg

Vilmos hamar népszerűvé vált, bárhová is vonult katonáival, mert könnyen szót értett a helyi parasztokkal, akiknek ráadásul megengedte, hogy megtartsák azokat a földeket, amelyeket 1917-ben földesuraiktól foglaltak el, mindennek tetejébe pedig megakadályozta, hogy az osztrák hadsereg erővel vegye azokat vissza. Valamikor ekkoriban kezdték a Vörös Herceg néven is emlegetni, talán nem véletlenül. Miután Vilmos saját területein menedéket nyújtott olyan ukránoknak, akik ellenálltak a földek visszaszolgáltatására adott parancsnak, köztük olyanoknak is, akik német vagy osztrák katonákat öltek meg, kivívta a kijevi német és osztrák tisztségviselők haragját, ugyanakkor ezek a tettei rendkívül közkedveltté tették őt az egyszerű nép körében. 

1919 júniusában, amikor a Kárpátokban utazott, az egykori Habsburg főherceget román katonák vetették hadifogságba, és csak három hónap után, az Ukrán Népköztársaság petíciójának hatására engedték szabadon. 

Ekkor megint rendkívül kaotikus harci cselekmények követték egymást: Vilmos csapatai harcoltak az orosz fehérgárdisták és a bolsevikok ellen is, de vereséget szenvedtek. 1920 elején a lengyel hadsereg benyomult Ukrajnába, elfoglalta Kijevet, és lengyel katonai kormányzatot állított fel. A Vörös Hadsereg nem sokkal később, 1920 májusában ellentámadásban elfoglalta Kelet-Ukrajna nagy részét, az ukrán-lengyel szövetségeseket Lembergen túlra vetette vissza. A független Ukrajna ügye elveszett.

Az 1921-es rigai békeszerződésben a lengyel kormány jelentős területi engedményeket tett Szovjet-Oroszország javára. Még a lengyel ellenőrzés alatt álló Nyugat-Ukrajna egyes területeit (így Kamenyec-Podolszkijt is) átengedte a bolsevikoknak, elismerte a szovjet-orosz kormány ukrajnai fennhatóságát, és beleegyezett a független ukrán hadsereg leszerelésébe is. Vilmos főherceg mindezt árulásnak tartotta, és tiltakozásképpen elhagyta Ukrajnát.

Szimpatizálás a nácikkal, majd csatlakozás az ellenálláshoz 

 

Vilmos egy ideig Bécsben élt, ahol 1921 januárjában interjút adott egy helyi lapnak, amelyben elítélte a lengyelek zsidók elleni 1918-as pogromjait, és úgy hivatkozott Lengyelországra, mint egy becstelen államra. Emiatt Vilmos és édesapja örökre elhidegültek egymástól, ráadásul felmentették őt az ukrán hadseregben betöltött tisztségéből is, mert ekkoriban az ukrán kormány Lengyelországban működött emigrációban. 

Még ugyanebben az évben kiadott egy ukrán nyelvű verseskötetet, a Mynayut Dni-t (Минають дні - Telnek a napok) címmel.

A Habsburgokra vonatkozó törvény alapján Vilmos gyakorlatilag illegálisan tartózkodott ekkoriban Bécsben, mert a jogszabály szerint csak az a Habsburg maradhatott Ausztria területén, aki hivatalosan is lemondott trónigényéről, márpedig ő ezt nem tette meg. 1922-ben egy kitöltetlen osztrák útlevélbe ukrán nevét, a Vaszil Visivanijt írta, így el tudott utazni XIII. Alfonz király Spanyolországába.

De még mielőtt ez megtörtént, Vilmos főherceg és néhány barátja, az ukrán Szics lövészek volt tisztjei Münchenbe utaztak. Vilmos itt a polgári Habsburg Vilmos (Wilhelm Habsburg) nevet használta. Megnyitották az ukrán nemzetiségűek németországi irodáját, amely fő céljaként a független ukrán állam helyreállítását tűzte ki. Ekkoriban igen nehéz volt pénzügyi támogatást találni, de Habsburgnak sikerült: még 1921-ben felvette a kapcsolatot Theodor Freiherr von Cramer-Klett bajor nagyiparossal, az Aufbau (Újjáépítés) szervezet alapítójával, amelyet eredetileg a német vállalkozók támogatására szántak, de hamarosan odatömörült mindenféle jobboldali és nacionalista csoport, köztük a  német nemzetiszocialisták is. 1921 végén Habsburg Vilmos mozgalmát már sokféle eredetű és érdekű személy és csoport támogatta, köztük Kirill Romanov nagyherceg, a cári család tagja, trónkövetelő is.

Eleinte sikeresnek tűnt a szervezkedés, a mozgalom támogatói kétmillió márkát adtak össze, és további pénzösszegek beérkezését várták. 1921 júniusában már egy önkéntes hadseregük is szerveződött bajor területen a bolsevikok elleni harcra, toborzó-és kiképzőközpontokat hoztak létre Berlinben és más német nagyvárosokban, ahol sok orosz és ukrán antibolsevik emigráns élt. Az Aufbau szervezet és a mögötte álló vállalkozók az ukrán ügy pénzügyi támogatásáért cserében természetesen azt kívánták, hogy ipari koncessziókat kapjanak a felszabadított Ukrajnában.

A szervezetben azonban hamar megmutatkoztak a repedések: volt olyan vezető, aki az Osztrák Köztársaságot döntötte volna inkább meg, más pedig a szovjeteknek ment volna neki, hogy Romanov visszkaphassa a trónját. Habsburg Vilmos átlátta, hogy ez a hadjárat nem valósulhat meg, hiszen a birodalmi  Oroszország és a szabad Ukrajna sohasem állhat ugyanazon az oldalon. A Szabad Ukrajna önkéntes hadseregének egységei néhány hónapon át München környékén lézengtek,  1922 elején azonban a német kormány elrendelte feloszlatásukat, mert Berlin aláírt egy olyan egyezményt a szovjetekkel, amely alapján nem tűrhette tovább területén a milíciát. Az „Aufbau” pénzügyi támogatását egy csapásra megszüntették. 

Ezután Habsburg elutazott Spanyolországba, majd visszatért Ausztriába, ahol állandó kapcsolatot tartott az Európába érkezett ukrán emigránsokkal, és segítette az ukrán nemzeti ügyet, amelyet négy ellenséges megszálló hatalom igyekezett diszkreditálni. A lengyel hatalom ellenségesen viseltetett a kelet-galíciai ukránokkal (szokásos módszerük volt az ukrán templomok felgyújtása karácsonykor és húsvétkor, a lengyel rendőrség szerint a tetteseket az áldozatok között kellett keresni). A román kormány Bukovinában és Besszarábiában minden ukrán kulturális megnyilvánulást tiltott. A csehszlovák kormány az általa megszállt Kárpátalja ruténok lakta keleti területeit olyan elmaradott szegénységben tartotta, hogy az éhezés és járványok mindennaposak voltak. Szovjet-Ukrajnában a kommunista kormányzat folyamatos irtóháborút folytatott a parasztok és értelmiségiek ellen.

1932-33-ban, amikor Sztálin mesterséges éhínséget és tömeghalált (Holodomor) idézett elő Ukrajnában, a Bécsben élő Habsburg Vilmos tiltakozó gyűléseket szervezett Ausztriában és más országokban. Megpróbálta rávenni az európai kormányokat, hogy gyakoroljanak nyomást a szovjet vezetésre. 

A 30-as évek végén Habsburg Vilmos a német nácikkal szimpatizált, mert úgy érezte, hogy segítségükkel meg tudja valósítani Ukrajna függetlenségét, és még az 1938-as Anschlusst is támogatta - ezzel egyedül volt családjában, amelynek akkori feje, Habsburg Ottó élesen bírálta a nácikat és Adolf Hitlert, emiatt az utolsó magyar trónörökös fejére vérdíjat is kitűztek, és akkori lakhelyéről, Belgiumból családjával menekülnie is kellett.

Vilmosnál sem tartott sokáig a náci-barátság: ráébredt, hogy Németország nem engedné egy független Ukrajna megvalósulását, és miután őt és bátyját, Károly Albrechtet is letartóztatta és kihallgatta a Gestapo, megváltoztatta politikai nézeteit, és hamarosan csatlakozott a bécsi ellenálláshoz. 

Ekkoriban sokat küszködött egészésgügyi gondokkal, tuberkulózisban szenvedett, idejének java részét gyógykezeléseken töltötte.

Elhurcolása és halála 

 

Visivanijt különösen szorosan figyelték 1941 után, amikor a német csapatok által elfoglalt Ukrajna német helytartója tömeges kivégzéseket rendezett, és dicsőítette a Sztálin által előidézett éhínség „hatékonyságát”. Habsburg, aki korábban sok támogatást kapott a berlini kormánytól az ukrajnai éhezők megsegítésére, most nyíltan hangot adott felháborodásának. 

Utolsó bécsi villamosbérlete 1947-ből származik

bw5.jpg

A háború idején igen zavaros ügyekbe keveredett, történészek forrásai szerint mind a briteknek, mind a franciáknak kémkedett, és részben emiatt hurcolták el később a szovjetek. Egyébként Bécsben maradt egészen a világháború végéig, és akkor sem menekült el, amikor az osztrák fővárost megszállta a szovjet hadsereg. Bécs brit zónájában élt, onnan rabolták el 1947. augusztus 26-án a szovjet politikai rendőrség álruhás ügynökei. Kijevbe vitték, ahol a szovjethatalom elleni fegyveres felkelésben való részvételért halálra, majd életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélték.

A vádpontok között Vilmos több olyan cselekedete isszerepelt, amelyeket akkor követett el, amikor még nem is létezett Szovjet-Oroszország, például felhozták ellene, hogy az első világháborúban arra készült, hogy Ukrajna vezetője legyen. De a vádpontok között volt az is, hogy 1918-ban harcolt a szovjet hadsereg ellen, nacionalista tevékenységet folytatott az emigrációban, 1944-ben a briteknek kémkedett, 1945-ben pedig már a francia hírszerzésnek dolgozott. 

A Nemzetközi Vöröskereszt úgy tudja, hogy 1948. augusztus 18-án halt meg a kijevi Lukjanovszka börtönben. Más források szerint - osztrákok, akik szovjet hadifogságból tértek haza - Vaszil Visivanij, az ukrán Szics lövészek ezredese 1955 körül halt meg a Vlagyimir Volinszkij-i szovjet koncentrációs táborban, ahol fogvatartói és köztörvényes bűnöző rabtársai halálra kínozták. 

Rehabilitáció 

 

Az 1989-es peresztrojka idején a Szovjet Katonai Ügyészség rehabilitálta Habsburgot és egy másik kémet, Novosadot is. Ez utóbbi meg is jelentetett egy kiadványt az egykori Visivanijról, vagyis Hímzett Vaszilról a már független Ukrajnában 1992-ben, akkor, amikorra már elfelejtették Vilmos nevét, és azt, hogy mennyit küzdött a független Ukrajna ügyéért. 

1994-ben feloldották Habsburg és Novosad ügyének titkosítását, 2005-ben pedig Németország ukrajnai nagykövete elküldte előbbi minden személyes iratát és fényképét Vilmos unokaöccsének, a német állampolgárságú Leo Habsburg-Lothringennek.

A Szovjetuniótól 1991-ben elszakadt önálló Ukrán Köztársaság, különösen a 2005-ös demokratikus fordulat óta saját nemzeti hősének, az ukrán függetlenség harcosának tekinti a kalandos életű, tragikus sorsú Habsburg Vilmost. 

Szobrát tavaly avatták fel Kijevben

_1.jpg

 

 

 

Így ünneplik a karácsonyt Európa királyi családjai

A brit királyi család karácsonyi szokásai talán már a szélesebb közönség előtt is ismertek, de hogyan ünnepelnek más európai királyi családok? Ma 10 olyan állam van Európában, amelynek államformája monarchia, és ahol a trón egy családon belül öröklődik. Formálisan Andorra és a Vatikán is monarchiának számít - előbbi egy társhercegség, a mindenkori francia köztársasági elnök, valamint egy katolikus püspök megosztva az uralkodói - utóbbinak pedig a pápa a választott királya, de most csak a többi nyolccal foglalkozunk. Nincs túl sok adat arra vonatkozóan, hogy a brit királyi családon kívüli más uralkodócsaládok hogyan töltik az idejüket karácsonykor, de az elérhető információkat összegyűjtöttem.

A Windsorok vicces dolgokat ajándékoznak egymásnak, és karácsony második napján már madarakra lőnek

 

Mivel a brit királyi család német származású, és karácsonyi szokásaik jó részét (kattints a linkre a részletekért) még a Hannover-házból való Viktória királynő és a Szász-Coburg-Gotha-házból származó Albert herceg vezette be, ugyanúgy Szenteste adják át az ajándékaikat, mint az a legtöbb magyar családban szokás. Mivel a család tagjainak – azt hiszem, ezt bátran kijelenthetjük – mindenük megvan, íratlan szabály, hogy vicces dolgokkal lepik meg egymást. Harry herceg egyszer egy zuhanysapkát adott királyi nagymamájának, Katalin hercegné pedig felfújható barátnőt Harry-nek (amikor épp nem volt barátnője). Meghan meglepetése a királynőnek 2017-ben egy éneklő hörcsög volt. Karácsony első napjának legfontosabb programja a reggeli istentisztelet a sandringhami Szent Mária-Magdolna templomban, amin mindenki részt vesz - idén az omikron variáns terjedése miatt a királynő nem utazott Sandringhambe, hanem a windsori kastélyban maradt, és a Szent György kápolnában vett részt az istentiszteleten fiával, Károllyal, feleségével, Camillával és legkisebbik fia, Edward családjával.

Károly és Camilla a Szent György kápolnába tartanak 

269962531_842491990477658_7811046418619469620_n.jpg

Vilmos herceg és családja viszont tartották a hagyományt, és a sandringhami templomba mentek, mivel magánbirtokuk közel, Norfolkban található. Amikor éppen nincsenek járványügyi korlátozások, a december 25-e a királyi család rajongóinak az egyik legfontosabb napja az évben, hiszen kitűnő alkalom arra, hogy egészen közelről láthassák kedvenceiket az istentisztelet után.  

A királyi család 2019-ben, amikor még nyoma sem volt járványnak: 

_110304949_de27.jpg

Állandó pontja a karácsonyoknak, hogy 25-én délután 3 órakor tévé elé ülnek a családtagok, hogy megnézzék a királynő karácsonyi beszédét, és ez minden bizonnyal idén is így volt, csak a legtöbben nem a királynővel együt tették ezt, hanem saját birtokaikon elkülönülve. Amikor még nem volt járvány, és a legközelebbi rokonok Sandringhamben gyűltek össze, ebéd után charade-ot játszottak, ami olyan jellegű társasjáték, mint az activity. 

A vacsorát fél 9-kor szolgálják fel, ami svédasztalos, és 15-20 fogást tartalmaz. Ilyenkor a királynő legmagasabb rangú szakácsa felszeleteli a sült bordát vagy a pulykát, és amikor ezzel megvan, II. Erzsébet megkínálja őt egy pohár whiskey-vel, majd koccintanak. Ezután saját magukat szolgálják ki a királyi család tagjai, hogy legyen egy kis pihenője a személyzetnek is: a saját karácsonyi bulijukat ugyanis ilyenkor tartják az egyik teremben normál esetben.

karacsony_1.JPG

December 26-a a hagyományos lövészet napja - királyi szakértők szerint ekkorra már a férfiak alig várják, hogy kiszabaduljanak a kastély falai közül, és madarakra lőjenek. A hölgyek ebédre csatlakoznak hozzájuk. 

Ilyen részletesen sajnos egyetlen másik uralkodócsalád esetében sem tudni, hogyan töltik a karácsonyt, a legtöbb család magánjellegű információként kezeli a családi ünnepet.  

Albert monacói herceg Mikulásnak öltözik 

 

Normál esetben a monacói herceg, Albert és felesége, Charlene karácsony előtt több száz 5-12 éves monacói gyereket fogadnak a palotában egy gyerekzsúrra. Ezt a hagyományt még Albert édesanyja, Grace monacói hercegné kezdte több mint 60 éve. Az alkalomra Albert szokott beöltözni Mikulásnak, és hozzá közelállók szerint nagyon élvezi az eseményt. "Monaco sok szempontból egy falu" - mesélt a partiról egy palotai dolgozó a People magazinnak." Mindenki ismer mindenkit, mindenki ismeri a többiek apját, anyját. Ez a karácsonyi hagyomány a palotában, amelyet Rainier és Grace indított el, ápolja a közösségen belüli kapcsolatokat. A palotában lenni, találkozni a herceggel, részt venni a bulin - ez az, amit egész évben vársz, amikor gyerek vagy.  És amikor már szülő vagy, alig várod, hogy megoszthasd az élményt a saját gyerekeiddel."

image_10.jpg

Idén Albert és két, Charlene-nel közös gyermeke, Jakab és Gabriella külföldön karácsonyoznak, mert a hercegnét ott kezelik egy intézményben makacs fülgyulladásával. A palota nem osztotta meg, melyik országba utaztak. 

Az alábbi kép Charlene instagram-oldaláról származik még tavalyról, és Albert herceg döbbenetesen hétköznapi piros melegítőjében és Crocs-papucsában 

picture6.jpeg

Beszédes az a kép, amelyet a monacói hercegné idén karácsonyi képeslapként megosztott a családról, ami nem is fotó, hanem egy rajz róla és férjéről, Albertről, valamint ikreikről. A hercegné hónapokat töltött idén Dél-Afrikában, ahonnét állítólag azért nem tudott novembernél előbb hazautazni családjához, mert fülproblémái miatt nem szállhatott repülőgépre. Miután hazament Monacóba, ismét eltűnt, és közölték, hogy külföldön kezelik. Már a tavalyi karácsonyi lapjukon sem sugárzott a párról a boldogság, idén pedig már csak egy rajzot kaptunk. A palota állandóan tagadja a házassági válság tényét, de ezek után nehéz elhinni, hogy minden rendben körülöttük. 

monaco.JPG

A holland királyi család általában Argentínába utazik és a hajón érkező Mikulást várja

 

Mivel a királyné, Máxima argentin származású, a holland királyi család éveken át Dél-Amerikában töltötte a karácsonyt. Idén, úgy tudni, Hollandiában maradtak a járvány és amiatt, hogy Máxima édesapja és testvére néhány éve elhunyt, édesanyja pedig valószínűleg már Hollandiában él.  

gettyimages-93054105-612x612.jpg

A hollandok jellemzően Szent Miklós napján, december 6-án adják át az ajándékaikat egymásnak, az úgynevezett „Sinterklaas” ünnepségen. A korábbi években a királyi hercegnők, Alexia, Amália és Ariane „üdvözölték” Sinterklaast a palotában, aki hajóval érkezik a hagyomány szerint.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vilmos Sándor király karácsonyi beszédet is készít – akárcsak II. Erzsébet –, amelyet előre felvesznek, és karácsony napján mutatnak be a televízióban. 

A holland királyi család idei karácsonyi üdvözlőlapja, amelyen a Huis ten Bosch kastélyban készült, és kutyáik, Skipper, Nala és Mambo (a királyné karján) helyet kaptak: 

holland.JPG

 

A belga királyi család koncerttel ünnepel   

 

A belga királyi család, amelynek tagjai szoros rokonságban állnak a Windsorokkal, hiszen ők is a Szász-Coburg-Gotha dinasztiából származnak, karácsonyi hagyománya része, hogy megnyitják a királyi palota kapuit, és a Belga Kalauzok Királyi Szimfonikus Zenekarának koncertjét élőben közvetítik innen a televíziók. A királyi család legfiatalabb tagjának, Eleonóra hercegnőnek kiemelt szerepe van aznap este: el kell fogadnia a "béke fényét” egy cserkésztől.

A palotában felállított jászol előtt Eleonóra, Emánuel, Matilda királyné, Fülöp király, Erzsébet brabanti hercegnő (a trónörökös) és Gábor herceg

269749455_3078441739086112_6889469667162401436_n.jpg

Ez a tradíció az 1986-os évig nyúlik vissza, amikor az Osztrák Műsorszolgáltató Vállalat elindította a "Betlehemi Béke Fénye" -mozgalmat, hogy emlékeztesse a világot Jézus születésének jelentőségére. Azóta minden évben egy gyereknek adják át a fényt Betlehemben, és különböző szervezetek révén világszerte terjesztik. 

269747320_3078439109086375_7640435659559984864_n.jpg

 

A svéd királyi család a természetes családi együttlétre helyezi a hangsúlyt 

 

A karácsonyi ünnepségek azzal kezdődnek a svéd királyi család számára, hogy elfogadják a fenyőfákat, amelyeket minden évben számukra küld ajándékként a Svéd Mezőgazdasági Egyetem. Ez egy 1960 óta élő hagyomány. 

 

A  család videót szokott kiadni Viktória koronahercegnőről, férjéről, Dániel hercegről és két gyermekükről, Esztelláról és Oszkárról, ahogyan dekorációt készítenek, ünnepi kekszet sütnek, karácsonyfát díszítenek, templomba látogatnak, tehát teljesen hétköznapi tevékenységet végeznek. Nekem ez a kedevenc videóm róluk az utóbbi évekből, amikor a Stockholmi Városi Missziót látogatták meg, és együtt csomagoltak ajándékokat rászoruló családoknak. A szülők és a gyerekek is természetesen és kedvesen viselkedtek, a svéd királyi családra egyébként is jellemző a lazaság és az, hogy megközelíthetőnek, hétköznapinak tűnnek.  

Szenteste és december 25-én az egész család a Drottningholm-palotában gyűlik össze, amely Károly Gusztáv király és Szilvia királyné otthona. Annyit lehet tudni az ünnepi vacsoráról, hogy mivel a királyné születésnapja december 23-ára esik, az étkezés központjában is ez áll, ezért az asztalra kerül az ő kedvenc gyümölcskenyere, az úgynevezett Weihnachtsstollen is.

A spanyol királyi család karácsonyáról nincs túl sok információ 

 

VI. Fülöp király ünnepi beszédét karácsony estéjén, 24-én vetítik, és a Zarzuela-palotából közvetítik. A király és a királyné december 25-én családi karácsonyi ebédet rendeznek, amelyen általában a lemondott János Károly király és Zsófia királyné is részt vesz. A karácsonyi étkezések a családnál állítólag nagyban hasonlítanak a hétköznapi spanyolok étkezéséhez: tapas az előétel, amely főleg sonkákból, kolbászokból és sajtból áll, a fő fogások pedig több tengeri hertkenytűt, köztük rákot is tartalmaznak. Fontos része még az étkezésnek a szopós malac sütve és a bárány. Desszertként úgynevezett 'turrón' -t esznek, ami nugátféle édesség és mandulát, mogyorót, valamint diót is tartalmazhat. 
A spanyol királyi család idei karácsonyi üdvözlőlapján a király, VI. Fülöp és neje, Letícia állnak, míg Zsófia infánsnő és Eleonóra asztúriai hercegnő előttük ülnek. 
spanyol.JPG

 

A norvég királyi család sportosan tölti az ünnepeket

 

Hasonlóan a brit királyi családhoz, amely vidékre vonul vissza karácsonykor, a norvég királyi család is ezt teszi: egy Oslón kívüli, 1906-ban épült hagyományos parasztházban, az úgynevezett Royal Lodge-ban szállnak meg az ünnepek ideje alatt. Ott-tartózkodásuk alatt főleg téli sportokat űznek, beleértve a síelést a közeli hegyekben. A család minden évben karácsonyfát küld az Egyesült Királyságba, hogy megköszönje a második világháborúban nekik nyújtott támogatást, a gyönyörű, magas lucfenyő a londoni Trafalgar Square büszkesége.

A norvég királyi család idei hivatalos karácsonyi fotója: az előtérben V. Harald király látható feleségével, Szonja királynéval,  mögöttük (jobbról balra) a koronaherceg, Haakon, lánya, Ingrid Alexandra, felesége, Mette-Marit és fia, Sverre Magnus.

norvegok.JPG

 

A dán királyi családban az unokák segítenek fát díszíteni 

 

A dán királyi család egyik legfontosabb hagyománya, hogy december 23-án a család összegyűlik, hogy feldíszítsék a palota fáját, Margit királynő felügyeletével. Az alábbi képeken az látható, ahogy a koronaherceg, Frigyes gyerekei segítenek nagymamájuknak a fa díszítésében. Ugyanaznap a királynő ebédet ad, amely desszerttel kezdődik - egy rizspudinggal, amiben egész mandula van elrejtve. Utána sült kacsát vagy libát fogyasztanak. A királynő beszédét nem december 25-én vetítik, mint II. Erzsébetét, hanem szilveszterkor.  

269815658_476859500478599_2827399130518111482_n.jpg

A luxemburgi nagyhercegi család általában külföldön tölti a téli szünetét

 

Az egyik leggazdagabb dinasztia, a luxemburgi nagyhercegi család karácsonyáról annyit tudni, hogy sokszor töltik az ünnepi időszakot svájci téli házukban. Lévén katolikusok, el szoktak menni az éjféli misére. Ha akkor még Luxembourgban vannak, akkor az ottani legfontosabb templomban, a Notre Dame katedrálisban vesznek részt a ceremónián. Henrik nagyherceg beszédét Szenteste vetítik le a tévében. 

Vilmos trónörökös és felesége, Stefánia nagyon kedves képeket tettek közzé idén karácsony előtt, amelyen már kicsivel több mint másfél éves kisfiuk, Károly is szerepel. 

luxemburgi.JPG

 

 

 

Szexbotrány miatt titkosították a brit királyi család tagjainak végrendeleteit

Egy titkos londoni széfben tárolják Fülöp herceg végrendeletét a királyi család 32 másik fontos tagjáéval együtt – írta meg a People magazin a héten. A széf – amely Sir Andrew McFarlane, a brit Legfelsőbb Bíróság tagjának gondozásában van – összesen 33 családtag végrendeletét tartalmazza. Az, hogy a királyi család tagjainak végrendeleteit a mai napig titkosítják, egy 20. századi szexbotránynak köszönhető,  amely Ferenc tecki herceghez köthető, így az első végrendelet is az övé, amelyet elhelyeztek a széfben még 1911-ben. Ferenc herceg nagyanyja egyébként magyar volt, Rhédey Klaudia grófnő

A nőcsábásznak tartott herceg

6137146_1413995289.jpg

A széf Londonban található a Királyi Bíróságon. McFarlane csütörtökön hozta nyilvánosságra, hogy fellelhető benne II. Erzsébet édesanyja, a néhai Anyakirályné, nővére, Margit hercegnő és nagybátyja, Windsor hercege (a lemondott VIII. Edward király) végrendelete is. A szigorúan titkos széf tartalmazza ezeken kívül az idén áprilisban, 99 éves korában elhunyt Fülöp herceg nagybátyja, Lord Louis Mountbatten, Mária királyné, valamint Viktória királynő Beatrix nevű lányának végakaratát is. 

"Egy olyan széf őrzője vagyok, amelyben több mint 30 boríték van, ezek mindegyike a királyi család egy elhunyt tagjának lepecsételt végrendeletét tartalmazza" - jelentette ki McFarlane még szeptemberben, amikor egy jogi eljárás miatt kénytelenek voltak felfedni a királyi széf létezését. Akkor azonban annak pontos tartalmát nem hozták nyilvánosságra.

Habár most kiderült, pontosan kiknek a végrendeletét tartalmazza a rejtélyes királyi széf, annak nagyon kicsi az esélye, hogy a dokumentumok tartalma is kiderüljön. A szeptemberben indult jogi eljárás - amelynek a célja az lett volna, hogy Fülöp herceg végrendeletének titkosítását feloldják - ugyanis azzal az ítélettel zárult,  hogy a királyi családot megilleti a magánélet védelmének egy magasabb szintje, annak érdekében, "hogy megőrizzék az uralkodó és közeli családtagjai közéleti szerepének méltóságát és tekintélyét". McFarlane azt is nyilatkozta, hogy a lista közzététele csak az átláthatóság érdekében történik, semmi más célja nincs.

Fülöp herceg 99 éves korában hunyt el

filip.jpg

A Legfelsőbb Bíróság szeptemberben arról is határozott, hogy Fülöp herceg végrendelete 90 éven át titkos maradjon. Régi hagyomány, hogy az Egyesült Királyságban a királyi család tagjainak végakaratával kapcsolatban a Legfelsőbb Bíróság intézkedik és hogy a legtöbb hagyatéki dokumentummal ellentétben ezeknek az iratoknak a tartalma nem nyilvános. Egyedül Diana hercegnő végrendeletét hozták nyilvánosságra korai, tragikus halála után nem sokkal, ebből kiderült, hogy vagyonának nagy részét fiaira, Vilmosra és Harry-re hagyta. Ugyanakkor az, hogy a családtagok végakarata nem nyilvános, egyáltalán nem olyan régi szokás, mint azt a királyi család sejtetni szeretné... 

gallery_1_1-a.jpg

Csontvázak a Windsor-ház szekrényében 

A királyi család végrendeletei körüli titoktartás már a 90-es években is okozott némi felfordulást a közéletben az öröklési illetékek meg nem fizetése miatt, és a kérdés akkor került megint az érdeklődés középpontjába, amikor 2007-ben előkerült egy könyvelő, Robert Brown, aki jogi eljárást indított annak érdekében, hogy oldják fel a 2002-ben elhunyt Margit hercegnő végrendeletének titkosítását. Brown azt állította ugyanis, hogy a hercegnő törvénytelen fia, apja pedig az a Peter Townsend, akivel a királynő húga szerelmi kapcsolatot ápolt még Lord Snowdonnal kötött házassága előtt. 

princess-margaret-husband-1179544.jpg

A hercegnő végrendeletét a Legfelsőbb Bíróság egy bírája, Elizabeth Butler-Sloss titkosította még 2002-ben Lord Goldsmith főügyész támogatásával. Akkor a The Guardian szerint a Buckingham-palota azt állította, hogy a királyi végrendeletek titkosítása régi hagyomány, miközben ez a gyakorlat valójában csak 1910-ig nyúlik vissza – és bevezetésének oka az volt, hogy el akartak hallgatni egy szexbotrányt, amelynek középpontjában Ferenc herceg, a leendő király, V. György sógora állt, az a bizonyos tecki Ferenc, akit a bevezetőben már említettem. A herceg hírhedt szerencsejátékos és nőcsábász volt. 39 éves korában, váratlanul hunyt el, miután 1910 őszén Balmoralban tüdőgyulladást kapott. (Abban a Balmoralban, ahol a királyi család előszeretettel veti alá különböző teszteknek a vendégeit, lásd blogbejegyzésemet és A korona című sorozat negyedik évadának második részét.) Miután a herceg meghalt, rokonai nagy felháborodással fedezték fel, hogy értékes családi ékszereket hagyott szeretőjére, egy Ellen Constance nevű nőre, aki Kilmorey grófjának felesége volt. Később egy törvénytelen gyermek is feltűnt a színen, aki állítólag a házasságtörő kapcsolatból született. 

prince_francis_of_teck_vanity_fair_1902-07-17.jpg

Félve a botránytól, Ferenc rendkívül energikus testvérének, a későbbi Mária királynénak, akkor még "csak" yorki hercegnének sikerült rávennie egy bírót, hogy tiltsa meg a végrendelet nyilvánosságra hozatalát. A dokumentum  egészen 2007-ig lapult, amikoris vázlata megjelent egy írországi lapban, amely Kilmorey grófjának tulajdonában áll. Kiderült, hogy a később nagy ékszer-és műkincsgyűjtővé váló Mária anno kénytelen volt visszavásárolni a grófnétól a cambridge-i smaragdokként ismert ékszereket 10 000 fontért, ami ma több mint 600 000 fontnak (mintegy 261 millió forintnak) felel meg. Az asszony ezeket viselte a nyakán férje koronázásakor.

A Kilmorey-papírokat a belfasti nyilvántartási irodában helyezték letétbe, és a BBC Radio 4 dokumentumsorozata tárta fel őket. A hivatal szerint a dokumentumok „megvilágítják Lady Kilmorey kimondatlan, de széles körben ismert szerepét tecki Ferenc herceg szeretőjeként, aki zavarbaejtően nagyvonalúan gondoskodott róla a végrendeletében”.

Michael Nash alkotmányjogász, akinek ez a korszak a szakterülete, közölte a The Guardiannel, hogy az állítás, miszerint a királyi végrendeletek hagyományosan titkosak, "abszolút nonszensz". VII. Edward 1910-es haláláig ugyanis az uralkodó végrendelete megtekinthető volt, csakúgy, mint a királyi család többi tagjának végakarata. Mindössze arról van szó, hogy anno egy engedékeny és lojális bíró eltitkolta Ferenc herceg "tapintatlanságát", és azóta a palota hasonló módon igyekezett eljárni. "Attól a naptól kezdve minden királyi végrendelet le volt pecsételve, és senki számára nem volt hozzáférhető, a tudósok és kutatók sem láthatják a tartalmukat" - mondta a szakértő a lapnak. 

Mária királyné, aki általában szerette magát túldíszíteni, nem tűrte, hogy a családi ékszerek idegen kézbe kerüljenek 

queenmaryformalportrait_edit3_1.jpg

A királyi család tagjait az utóbbi időben általában azzal vádolják: a "hagyományt" arra használják, hogy eltitkolják pénzügyi manővereiket. Néhány későbbi esetben ugyanis illeték megfizetése nélkül örökíthették tovább egyes családtagok a vagyonukat, például Erzsébet anyakirályné vagy Margit hercegnő...

 

A titkos királyi széfben őrzött végrendeletek teljes listája, amelyet a héten hoztak nyilvánosságra: 

1. Tecki Ferenc Frigyes József Leopold herceg, Mária királyné öccse

2. Sándor Vilmos György, Fife hercege, aki VII. Edward (Viktória királynő fia) legidősebb lányát, Lujzát vette feleségül

3. Móric Viktor Donald battenbergi herceg, Viktória királynő legfiatalabb unokája 

4. Mecklenburg-Strelitz (özvegy) nagyhercegnéja, az élete vége felé megőrült III. György unokája 

5. Lipót Lajos, Mountbatten gróf, Viktória királynő legkisebbik lánya, Beatrix fia 

6. Ilona Friderika Auguszta, Albany hercegnéje 

7. Helena Auguszta Viktória hercegnő, Viktória királynő harmadik lánya, később a dán Schleswig-Holstein házba házasodott be

8. Friderika Zsófia Mária Henrietta Amália Terézia brit hercegnő

9. Lujza Viktória hercegnő, VII. Edward és Alexandra királyné legidősebb lánya 

10. Viktória (Olga Mária) hercegnő, VII. Edward és Alexandra királyné második lánya 

11. Maud norvég királyné, VII. Edward legkisebb lánya, VII. Haakon norvég király felesége 

12. Artúr, Connaught hercege, Viktória királynő unokája

13. Lujza, Argyll hercegnője, Viktória királynő és Albert herceg negyedik lánya 

14. Artúr, Connaught hercege, Viktória királynő hetedik gyermeke 

15. György, Kent hercege, II. Erzsébet nagybátyja, aki egy titokzatos repülőbalesetben hunyt el a II. világháborúban

16. Beatrix hercegnő, battenbergi hercegné, Viktória királynő kedvenc gyermeke 

17. Maud Alexandra Viktória Georgina Berth, Southesk grófnője

18. Lujza Zsófia Auguszta Amália Ilona hercegnő

19. (Tecki) Mária királyné, V. György felesége, II. Erzsébet nagyanyja 

20. Franciska Jozefa Lujza Auguszta Mária hercegnő

21. Alexandra Viktória hercegnő, connaught-i hercegné

22. Viktória Alexandra Alíz Mária, Viktória királynő lánya 

23. Marina hercegnő, Kent hercegnéje

24. Vilmos Henrik András Frigyes gloucesteri herceg

25. VIII. Edward, akit a család Dávidnak hívott. Miután 1936-ban botrányos körülmények között lemondott a trónról, a Windsor hercege címet kapta, és feleségével egy Párizs környéki kastélyban élt tovább. 

26. Lady Victoria Patricia Helena Elizabeth Ramsay

27. Henrik Vilmos Frederick Albert, Gloucester hercege

28. Louis Mountbatten, (Lajos Ferenc battenbergi herceg) Fülöp herceg szeretett nagybátyja, akit az IRA terrortámadásban ölt meg 1979-ben - ő a királyi család egyetlen tagja, aki így vesztette életét. Károly wales-i herceg is egyfajta pótnagyapaként tekintett rá. 

29. Mária Viktória Auguszta Pauline hercegnő, Athlone grófnője

30. Georg Valdemar Carl Axel dán herceg, Fülöp herceg másodunokatestvére 

31. Margit hercegnő, Snowdon grófnője, II. Erzsébet királynő húga

32. Erzsébet királyné, az Anyakirálynő, II. Erzsébet édesanyja, aki 101 éves koráig élt

+1 Fülöp herceg  

Így töltötte utolsó napjait Marie Antoinette a börtönben és a siralomházban

Ragyogó szépségként kezdte Marie Antoinette életét Franciaország trónörökösének jegyeseként majd feleségeként, egész Európa csodálta kecses alakját és mozgását, kedvességét és vidám természetét, udvarhölgyei kiszolgálták frivolságát, az udvar beszállítói körbedongták, hiszen ő költötte a legtöbb pénzt luxusportékákra és hajkölteményekre. De miután lecsapott a francia forradalom 1789. július 14-én, az addig gondtalan, a tragédia szele által addig csak kevésszer megérintett nőből fokozatosan vált komoly,  érett és felelős asszony, sőt, politikus - már túl későn. Ahogyan Marie Antoinette életének helyszínei változtak és fenyegetettsége egyre nőtt, életrajzírói szerint úgy ébredt rá a korábban elkényeztetett asszony saját, addig felfedezetlen erejére. A forradalom őt és férjét, XVI. Lajost Versailles káprázatos termeiből először a régi királyi palota, a Tuileirák jóval egyszerűbb falai közé kényszerítette, majd mindkettejüket a Temple középkori épületének már egyértelmű rabságába vetette. Innen végül már csak a megözvegyült királynét vitték a siralomházául szolgáló Conciergerie-be, végül pedig a guillotine alá, a Concorde-térre. A francia forradalom kitörésének 232. évfordulóján ennek a rendkívüli nőnek a rabságban töltött éveit idézem fel. 

marie_antoinette_by_joseph_ducreux_1.jpg

Tavaly arról írtam július 14-ére, hogy miért lett bűnbak Marie Antoinette-ből, aki valószínűleg a történelem egyik leginkább félreértett nőalakja. Az utóbbi években francia történészek körében elindult a rehabilitációja, és egyre több szó esik arról, mennyire rosszul megítélt karakter. Ettől még természetesen nem volt ő angyal, korai éveiben vadul költekezett, és a szórakozáson és öltözködésen túl valóban nem nagyon érdekelte más. Egyik legalaposabb életrajzírója, Stefan Zweig szerint azonban Marie Antoinette idővel magára talált, éppen akkor, amikor már végveszélyben forgott. A fenyegetettség kihozta belőle azokat a tulajdonságokat, amelyekért édesanyja, Mária Terézia császárnő egész életében könyörgött: hogy olvasson, foglalkozzon többet a politikával, ne csak az öltözködéssel és a szórakozással, komolyodjon meg- hasonló intelmei voltak a felséges édesanyának lányához, aki Zweig szerint felismerte a benne rejlő potenciált. Talán ha időben észbe kap Marie Antoinette, a francia történelem sem úgy alakult volna, ahogy. 

503px-vigee-lebrun_marie_antoinette_1783.jpg

Arról már sokat írtak, hogyan zajlott az élet Versailles-ban, és azon belül is a királyné életéről. A francia forradalom eseményei pedig a történelemórákról lehetnek ismerősek. Arról azonban viszonylag kevés szó esik, min ment keresztül a királyi család, miután 1789. október 6-án a forradalmárok megostromolták Versailles-t, legyilkolták a királyi testőrség két tagját, majd az asszonyok menete Versailles-ból Párizsba vitte, illetve mondjuk ki: kényszerítette őket. Ez tekinthető a monarchia gyászmenetének.

 

 

Vissza a Tuileirákba, az ősi királyi lakba 

Habár ekkor még távol voltak a valódi szörnyűségek, rettenetesen megalázó volt, ahogyan az erélytelen XVI. Lajos és a büszke Marie Antoinette megérkeztek a király felmenőinek ősi rezidenciájába, a Tuileirák palotájába, ami ekkor már 150 éve lakatlan volt. Velük tartott Lajos húga, Madame Élizabeth és két gyermekük, a négy és fél éves trónörökös (dauphin) Lajos Károly, valamint lányuk, a 11 éves Marie-Thérèse, vagyis Madame Royale. A Tuileirákból   XIV. Lajos költöztette el az udvart egy ábránd, Versailles miatt. A palota a királyi család megérkezésekor elhanyagolt volt, kongó termek, szedett-vedett bútorok, nem csukódó ajtók, törött ablaküvegek várták őket. Állítólag a dauphin azon szörnyülködött, milyen csúnya a hely, ahová érkeztek, a királyné pedig rászólt, hogy ne panaszkodjon. A király, aki életrajzírói szerint inkább egy egyszerű kispolgár mentalitásával rendelkezett, a maga részéről köszönte, jól volt, és közölte is, hogy meg van elégedve.

A Tuileirák palotáját később felégették és lebontották. Az 1600-as években így festett a palota: 

israel_silvestre_palais_de_la_reyne_catherine_de_medicis_metropolitan_museum_of_art.jpg

Akkor még léteztek a forradalomnak a kevésbé radikális vonulatai is, és a királyhű nemzetgyűlés, Párizs képviselői, valamint a polgárság is meg volt botránkozva a Versailles-ba vonuló és kenyeret követelő "némberek" viselkedésén, ezért szégyenükben mindent elkövettek, hogy a királyi család számára kényelmet teremtsenek. Eleinte még fogadóbizottságokat is küldtek a Tuileirákba, hogy ezzel vegyék élét az eseményeknek, a polgármester és egyéb fontos hivatalok tisztviselői is hajbókoltak a királyi pár előtt, és mindenki sietett kifejezni:  boldogok, amiért a királyi család úgymond önkéntesen odaköltözött. 

Történészek szerint ekkor nagy hibát követett el a királyi pár: habár erre nem kérte őket senki, gyakorlatilag fogolyként kezdtek el viselkedni. A király nem járt vadászni, pedig ekkor még megtehette volna, a királyné nem járt el színházba, nem kocsizott ki, így elvesztették annak lehetőségét, hogy a párizsi nép lássa őket és rokonszenvet keltsenek maguk iránt. Stefan Zweig könyvében arról ír: ezzel a királyi pár maga ásott sáncot a nép és saját maguk közé, mert "gyermekes daccal a még senkitől nem fenyegetett szabadságuklat rabsággá" tették. 

Idővel bútorokat is hozattak számukra Versailles-ból és az ottani szolgák eredeti libériájukban tüsténkedtek, felidézve az elhagyott kastély hangulatát. Annyi volt csupán a különbség, hogy már nem a királyi testőrség, hanem Lafayette polgárgárdája állt őrt az ajtóknál. Takarékoskodásból bálokat és fogadásokat sem rendeztek, ezzel nem akarták még jobban kivívni a nép haragját.  

Marie Antoinette szeparálta magát családjától, egy kertre nyíló lakosztályt választott a földszinten. Hálószobája úgy feküdt, hogy észrevétlenül fogadhasson olyan látogatót, aki nem a főbejáraton át érkezik. Ennek részben az volt oka, hogy így tudjon érintkezni Fersen gróffal, szeretőjével (akiről a király is tudott, és elfogadta őt), valamint később már az is, hogy a család szabadulását segítse a kertkapcsolatos bejárat révén. Marie Antoinette lelki átalakulása életrajzírói szerint itt kezdődött a Tuileirákban. Gyakorlatilag a sors kényszerítette ezt az asszonyt, aki korábban a követek beszámolóira nem figyelt, leveleit kapkodva írta, nem olvasott, és csak kártyajátékkal, divattal, sporttal foglalkozott, hogy hirtelen diplomatává alakuljon. Itt már férje helyett tárgyalt a miniszterekkel, követekkel, megtanulta a titkosírást, és különböző trükköket vetett be, hogy külföldi támogatóival levelezhessen: hol eltűnő tintával írt, hol küldeményekbe rejtette az üzeneteket. Rádöbbent, hogy a korábban unalmasnak tartott Mercy nagykövet, akit még anyja, Mária Terézia "varrt a nyakába" vagy inkább bízott meg fiatal lánya felügyeletével, milyen értékes tanácsadó. Marie Antoinette ekkor 35 éves volt, tehát viszonylag későn jött számára a felismerés, hogy ilyen ősökkel a háta mögött eddig is viselkedhetett volna méltóbban. Hirtelen minden az ő ölébe esett, az egész felelősség az ő vállát nyomta, hiszen egyértelmű volt, hogy erélytelen férjére nem számíthat családjuk megmentésében. "Csak a szerencsétlenségben tudja meg az ember, hogy kicsoda" - írta egy levelében ekkortájt. Stefan Zweig arról ír könyvében, hogy Marie Antoinette nem utolsó éveiben vált harcos, bátor, intelligens, gyors felfogású nővé, hanem mindig is az volt, csak a körülmények nem kényszerítették rá, hogy ezeket a tulajdonságait használja is. De míg mások előtt bátornak mutatta magát a királyné, addig Fersen gróf arról ír leveleiben, hogy kettesben mindig fáradtnak látta, és sokat sírdogált is, mert lesújtotta, ami történt velük, a sok vérontás, amit láttak, és az, hogy igazságtalanságokat írtak és terjesztettek róluk.  

Ezt a képet Kucharsky a Tuileirákban készítette a királynéról. A portré már messze nem olyan pompás környezetben és ékszerekkel ábrázolja őt, mint Elizabeth Vigée Le Brun gazdagságtól roskadozó festményei, a haja már megőszült, de a tartása még fejedelmi, a pillantása bátor, az arckifejezése pedig büszkeséget, talán gőgöt is tükröz. 

alexander_kucharski_la_reine_marie-antoinette_annees_1790.jpg

Veszedelmes szökés, felülkerekednek a szélsőséges erők, Európa uralkodói pedig közönyösen tűrnek

Egy idő után célba ért Marie Antoinette ármánykodása és levélváltásai: 1791. június 21-én sikerült a királyi családnak elszöknie a palotából. Az volt a tervük, hogy a német határ közelében állomásozó rojalista csapatokhoz csatlakoznak, és segítségükkel leverik a forradalmat. A szökést azonban felfedezték, és az északkelet-franciaországi Varennes-nél elfogták őket. Innentől kezdve megváltozott a hangulat a királyi család körül, és már egyértelműen fogolyként kezdték el kezelni őket, a nemzetőrség például nem engedte, hogy Marie Antoinette magára csukja saját szobájának ajtaját. 

A királyi család letartóztatása Varennes-ben az 1791. június 21-ről 22-re virradó éjjel. Thomas Falcon Marshall festménye

arrest_of_louis_xvi_and_his_family_varennes_1791.jpg

Ráadásul a hatalmi erőviszonyok is változtak ekkoriban: a közelgő választásokon az eddig csupán nemesekből és polgárokból álló, rojalista érzelmű nemzetgyűlésbe mindenképpen be akart kerülni az egyre erősödő proletariátus pártja is. Az európai uralkodók pedig nem avatkoztak be a királyi család érdekében. XVI. Lajos öccse, a provence-i gróf, akinek sikerült Brüsszelbe szöknie, onnét áskálódott tovább ellenük. Le Monsieur, ahogyan a király öccsét hagyományosan nevezik, fogvatartott bátyja régensének kiáltotta ki magát, és titokban mindent elkövetett, hogy XVI. Lajos minél tovább őrizetben is maradjon. Az európai uralkodók közönye kitűnik III. Gusztáv svéd király egy ismert leveléből, amelyben arról ír: számukra teljesen mindegy, ki ül a francia trónon, a lényeg, hogy a köztársaságpártiakat leverjék. 

A Tuileirák ostromai

A poltikai porondon is úgy változtak a dolgok, amely nem kedvezett a királyi családnak: miután a nemzetgyűlésben több olyan indítvány is született, amelyeket a király semmiképp sem fogadhatott el, és életében először élt vétójogával, a jakobinusok megkongatták a vészharangot, és 1792. június 20-án 15 ezer ember indult meg a palota ellen. Először csak vonulgattak, majd a kapuknál feltorlódtak, a király pedig nem adott rá parancsot, hogy visszaverjék őket. A tömeg benyomult, felzúdult a lépcsőn, át az ajtókon, fel az emeletre, a király lakosztályába, akit csak néhány nemzetőr bátor kiállása mentett meg attól, hogy felkoncolják. Itt rendkívül kínos jelenet játszódott le: XVI. Lajost három és fél órán keresztül heccelte, bámulta és kérdezgette a nép, és ő a legkihívóbb kérdésekre is nyugodtan és udvariasan válaszolt, ráadásul engedelmesen fejére tette a felkelők vörös sapkáját, amit egy sans-culotte-tól kapott. Ennek a posztnak nem tiszte, hogy a király viselkedésének hatásait elemezze, de több történész is úgy tartja, hogy XVI. Lajos hihetetlen flegmája, nyugalma és bizonytalan viselkedése is hozzájárult ahhoz, hogy a dolgok idáig fajultak.

A királyné élete inkább veszélyben forgott, mint a királyé - őt jobban gyűlölték. Ezért a Marie Antoinette körül lévő tisztek katonákat hívtak, asztalt toltak elé, hogy valamennyire elbarikádozzák, és a nemzetőrök is felsorakoztak a királyné körül. Azt azonban nem tudták megakadályozni, hogy be ne törjenek a termeibe, és a népnek elég közel sikerült is kerülnie hozzá ahhoz, hogy nyíltan gyalázhassák, neki pedig ezt végig kelllett hallgatnia. Feljegyzések szerint "fagyos gőggel" tűrte a megaláztatást, csak akkor szólalt meg, amikor a fia fejébe szintén egy vörös sapkát akartak nyomni. Utóbb bevallotta bizalmasának, Fersen grófnak, hogy rettenetes napja volt, és csoda, hogy él. 

the_tuilleries_20th_june_1792.jpg

A nép ekkor még távozott a palotából, anélkül, hogy a királyi személyeknek bántódásuk esett volna, de innentől felgyorsultak az események, és egyre többen követelték a királyi pár likvidálását. Tudni lehetett, hogy a jakobinusok újabb rohamra izzítják a népet, és azt is, hogy ennek ezúttal szinte biztosan rossz vége lesz. 

Az augusztus 9-éről 10-ére virradó éjjel ismét megrohamozták a Tuileirák palotáját, ezúttal már jelentős katonai erővel és ágyúkkal. Az utolsó pillanatban bevonult a svájci gárda, a királyság legmegbízhatóbb ezrede, valamint más hadosztályok is jelen voltak, és ágyúk is meredtek az ostromlókra. A hadakat vezető tisztet azonban elcsalták és lemészárolták, így a királyi családot védő csapatok vezető nélkül maradtak. Miután néhányan meggyőzték a királyi párt arról, hogy hiábavaló az ellenállás, a király és a királyné a nemesemberek és a svájci katonák sorfala között, a néptömeg szeme láttára, akik nyíltan gúnyolták és fenyegették őket, kivonultak a kastélyból, át a nemzetgyűlésnek helyet adó épületbe, hogy ott kérjenek védelmet. "Kétszáz lépés az egész. De ezzel a kétszáz lépéssel Marie Antoinette és XVI. Lajos visszavonhatatlanul leköszönt a hatalomról. A királyság véget ért" - olvasható Stefan Zweig könyvében ezekről a pillanatokról. Radásul a tömeg a dicstelen távozás után betört a Tuileriákba, ahol a svájci gárda hősiesen védelmezte az üresen hagyott épületet. Több száz katonát lemészároltak, és a fejüket dárdán hordták körbe. 

Jean Duplessis-Bertaux festménye a tragikus eseményekről

jacques_bertaux_prise_du_palais_des_tuileries_1793.jpg

Augusztus 10-ének éjszakáján új városi tanács alakult, a kommün, amely arról tanakodott, hová szállítsák át a királyi családot. Marie Antoinette-ék három napon át egy kolostor vendégszeretetét élvezték, mire a kommün eldöntötte, hogy nem jöhet szóba fogságuk helyéül sem a Luxembourg-palota, sem az igazságügyi minisztérium épülete - egy valódi börtönbe kell vinni őket, ahonnét esélyük sincs a szökésre.  

A Temple-ben már valódi fogolyként élt a királyi család

Ez az épületegyüttes, amit a középkori templomos lovagok építtettek, már nem áll Párizsban. Mivel a rojalisták zarándokhelyévé vált, Napóleon utasítást adott elbontására. Helyén ma egy tér található. Ábrázolások azonban fennmaradtak róla: fenyegetően és nyomasztóan festett szürke falaival, sötét tornyaival, vasalt kapuival. Erődszerű megjelenésével mindenképpen vészterhes, sötét időket idézett. Zweig azt írja róla könyvében: "Kegyetlenségében beszédes gesztussal szemelte ki a kommün ezt az ódon, feleslegessé vált várépületet az ugyancsak ódon és ugyancsak feleslegessé vált királyság tömlöcéül."

Kép: A Temple tornya 1795 környékén  

tour_du_temple_circa_1795_ecole_francaise_18th_century.jpg

Az erődöt még inkább megerősítették, miután ideköltöztették XVI. Lajost, Marie Antoinette-et, a király húgát, Madame Élisabeth-et, valamint a trónörököst és Madame Royale-t. Börtönőreiket négynaponta újrasorsolták. Az első csapás mindössze hat nappal 1792. augusztus 13-i "odaköltöztetésük" után érkezett: barátaiktól, személyzetüktől meg kellett válniuk. A királynénak legjobb barátjától, Madame de Lamballe-tól, a gyerekeknek nevelőnőjüktől, Madame de Tourzeltől. Ez utóbbinak és a király kíséretének velük együtt a Force börtönbe kellett átköltöznie. Csak egy komornyik maradt Marie Antoinette mellett. A királyné ekkor látta utoljára Madame de Lamballe-t, akit a nép nem sokkal később, szeptemberben meglincselt, darabokra tépett, és fejét dárdahegyre tűzve vitte a Temple elé. Kegyelem, hogy Marie Antoinette-et visszatartották attól, hogy megnézze a szörnyű jelenetet, de elég volt csupán meghallania, miért tombolnak odakint, és ájultan rogyott össze. Lánya, az egyetlen, aki gyerekei közül megérte a felnőttkort, azt írta memoárjában a jelenetről: "Ez volt az egyetlen alkalom, amikor energiája elhagyta." Madame de Lamballe ujján később megtalálták azt a gyűrűt, amit elválásukkor kapott a meggyötört királynétól, amibe Marie Antoinette egy hajfürtjét foglalta, és amire az volt írva: "A boldogtalanságtól őszült meg." 

Marie Antoinette alábbi portréja a Temple-ban készült, Alexander Kucharsky-nak tulajdonítják a művet. A királyné néhány hónap leforgása alatt vált ragyogó asszonyból megtört matrónává, pedig ekkor még csak 37 éves volt. Ezen a képen már jelentős változás fedezhető fel arcvonásain és főleg szemében, amelynek pillantása halálos fáradtságról árulkodik. 

marie_antoinette_at_the_temple_tower.jpg

A Temple-ben, habár börtön volt, nem kellett attól félni, mint a Tuileirákban, hogy bármikor a királyi családra törhetik az ajtót. A városi tanács ráadásul ekkor még igyekezett kényelmessé tenni a királyi személyek ott-tartózkodását: a nagy tornyot bebútorozták és kárpitozták, négy szobát kapott a király és négy szobát az asszonyok a gyerekekkel. Sétálhattak a kertben, a király élelmezéséről pedig 13 személy gondoskodott. Lajos könyveket kért, amiből több százat kapott is. Arról is szólnak feljegyzések, hogy ezekben a hetekben teljesen csöndes, polgári életet éltek, a királyné tanult a gyerekekkel, a király pedig sárkányt eregetett a kertben fiával, a dauphin-nel.

Kép- Jean-Francois Garneray: XVI. Lajos a Temple tornyában 

garneray_louis_xvi_au_temple_p2813_musee_carnavalet_cropped.jpg

A nők kézimunkáztak, esténként pedig kártyáztak, és Marie Antoinette néha még a csemballó elé is leült játszani. XVI. Lajos és nővére mélyen vallásosak voltak, ők sokat imádkoztak is. Egy ideig békén voltak, a királyné csendben szeretett üldögélni vagy gyerekeivel lenni. De a dolgok idővel változtak, a nép tovább forrongott, és csak idő kérdése volt, mikor sújtanak le ismét. Szeptember 21-én Lajost végleg megfosztották trónjától, a konvent kimondta a királyság eltörlését. De a forradalom vezetői ezzel nem elégedtek meg: el akarták pusztítani a királyság élő jelképét. Decemberben napirendre tűzték az akkor már egyszerűen csak "Capet Lajosként" emlegetett egykori király perét. Egy nap elválasztották Lajost családjától, onnantól nem érintkezhetett velük, újságot sem olvashatott, amíg a pere tartott. 1793. január 20-án megjelent egy hivatalnok Marie Antoinette-nél, és közölte vele, hogy lemehet meglátogatni férjét a családtagokkal együtt. Mindenki megértette, ez mit jelent. Másnap Lajost kivégezték.  

"Nekem már semmi sem fájhat"

Marie Antoinette-nek a kommüntől kellett gyászruhát kérnie, amit ki is utaltak neki. Történészek szerint ekkor még senki nem gondolt az özvegy kivégzésére, és mintegy túszként tartották fogva, hátha ki tudnak általa csikarni a Habsburgoktól valamit. De az éppen uralkodó és igen szívtelen Ferenc császár, Marie Antoinette unokaöccse, rá sem hederített nagynénje szenvedéseire. Az sem használt, hogy a királyné szeretője, a svéd Fersen gróf folyton nyaggatta az egykori francia követet, Mercy-t. Ez utóbbi azzal próbál hatni az udvarra, hogy Marie Antoinette azáltal, hogy trónját elvesztette és megözvegyült, voltaképpen ismét Habsburg főhercegnővé vált és erkölcsi kötelességük kérni, hogy a császári család tagjaként adják ki Bécsnek. Mercy ténykedése eredménytelen marad. 

Az özvegy királyné. Ha nem tudnánk, ki van a képen, akár apácának is gondolhatnánk ezt a nőt, akit nyilvánvalóan túlvilági gondolatok foglalkoztatnak, legalábbis a portré alapján. De tartása még mindig fejedelmi. 

497px-marie_antoinette_adult11.jpg

Zweig azt írja életrajzában, hogy Marie Antoinette-ben mindezek ellenére ekkor még töretlen volt az élniakarás, és a sok megpróbáltatás ellenére még mindig varázslatot árasztott magából. Néhány hét alatt cinkosaivá tette az őt vigyázó sans-culotte-okat, akik révén üzeneteket tudott küldeni és híreket hallhatott a Temple erődjében is. Felbéreltek egy rikkancsot is, aki a torony alatt teli torokból üvöltötte ki minden nap a híreket. Egy alkalommal egy régi híve segítségével Marie Antoinette majdnem ki is szabadult a börtönből. Volt udvarhölgye férje, Jarjayes tábornok hősiesen visszatért Németországból, és sikerült megvesztegetnie a Temple néhány őrét. A szabadulási kísérlet azon bukott meg, hogy kiderült: csak a királynét tudták volna kijuttatni a börtönből, a gyerekeket és Madame Élizabeth-et ott kellett volna hagynia, amit ő természetesen visszautasított. Később még egy szökési kísérletet szőttek hívei, de ez az őrök ébersége miatt hiúsult meg. A sikertelen kísérletekkel csak azt érték el, hogy szorosabbra vált az őrizet: innentől fogva többször is éjnek évadján keltették fel Marie Antoinette-et és sógornőjét, volt, hogy órákon át kutatták át szobáikat. Mivel azonban nem találtak náluk semmi terhelőt, 1793. július elsején azzal büntették a királynét, hogy elválasztották fiától. A kis "Capet Lajost" a Temple egy megközelítehetetlen részébe vitték. Az akkor a rojalisták szerinti XVII. Lajost egy faragatlan és a feljegyzések szerint mosdatlan szájú vargára bízták, akit Simonnak hívtak. Ráadásul Marie Antoinette-et akkor sem engedték  a gyerekéhez, amikor az megbetegedett. Feljegyzések szólnak róla, hogy az asszony idővel rájött, hogy a toronynak egy ablakából le lehetett látni az udvarnak arra a részére, ahol fia néha játszott, az őrök pedig megkegyelmeztek a bánatos anyán, és félrenéztek, amikor órákat állt abban a sarokban, hogy láthassa a gyermekét. 

1793. augusztus 2-ának éjjelén azonban érte jöttek. Hajnali két órakor zörgették fel a volt királynét, felolvasták előtte a konvent határozatát. Szó nélkül szedelőzködött, minden zsebét kiforgatták, mindent elvettek tőle, csak egy zsebkendőt és egy likőrt tartalmazó üvegcsét nem. Sógornőjétől és lányától elbúcsúzott, és sietve indult el a lépcsőn. Feljegyezték, hogy annyira rohant, hogy homlokát beütötte a kijárati ajtó alacsony gerendájába. Meg is kérdezték tőle, hogy fájt-e, amire ő azt felelte: "Nem, nekem már semmi sem fájhat." 

Conciergerie, Marie Antoinette siralomháza

A Conciergerie a Tuileirák palotájával és a Temple-lel szemben még ma is áll Párizsban. A Cité-szigeten helyezkedik el, az épületegyüttes régen a Cité-palota északi szárnya volt, amelyet a francia uralkodók a 13-14. században használtak. Egy idő után már hírhedt börtön működött a falai között, a 19. századtól pedig bírósági hivatalok székhelye volt. 

Fotó: Ricardo André Frantz/Wikimedia Commons 

conciergerie22.jpg

Marie Antoinette celláját sietve rendezték be, a fegyház kulcsárának feleségét, Madame Richard-t is váratlanul érte, hogy felébresztették az éjszaka közepén: készüljön fel a királyné fogadására. Egy összehajtható vaságyat, két matracot, két széket, egy vánkost, takarót, vizeskorsót tett a helyiségbe, és csak egy kopott szőnyeggel merte díszíteni a cellát. A History-ban megjelent cikk szerint már azzal is nagy kockázatot vállalt, hogy egyáltalán egy párnát, egy kis asztalt és két szalmából font széket kitett a királynénak. Az özvegyet rögtön idevezették hajnali három óra körül. A kulcsárné szolgálója, Rosalie Lamorliere arról számolt be később, hogy a királyné nem kért segítséget az öltözködéshez, pedig ő felajánlotta a szolgálatait. Innentől fogva két rendőr figyelte Marie Antoinette-et éjjel-nappal egy alacsony spanyolfal mögül, akik egyes források szerint éjjel-nappal dohányoztak, italoztak és kártyáztak. Semmiképpen nem lehetett kellemes Marie Antoinette-nek durva beszédüket hallgatva élni a mindennapjait egy amúgyis szörnyű helyen. Az asszony nem léphetett kapcsolatba más rabokkal, teljesen izolálták. A Conciergerie börtöne nem hogy egy királynét, de még egy rosszabb körülményekhez szokott közembert is próbára tett volna: patkányvizelettől bűzlöttek helyiségei, a falakról nedvesség csorgott a Szajna közelsége miatt, és amikor a folyó alacsonyan állt, még látni lehetett a falakon a régi tapéta darabjait, amelyeket ironikus módon a régi királyok jelképe, az Anjou-liliom díszített. 

Így nézhetett ki Marie Antoinette cellája a Conciergerie-ben 

paris_75_conciergerie_cachot_de_marie-antoinette_2_1.jpg

Richard-né, amikor észrevette, hogy a királynének már teljesen szétfoszlott a főkötője, és javíthatatlanná vált, kérvényezett számára egy újat. Meglepetésére két fejkötőt is kiutaltak neki a hivatalnokok. Későbbi őrei azonban még nagyobb nyomás alatt voltak. Amikor egyikük, Monsieur Bault egy pamuttakarót kért a királyné számára, hogy ne fázzon a fűtetlen cellában, guillotine-nal fenyegették meg merészségéért. Miután újabb szökési kísérletre derült fény, októberben a viszonylag kíméletes bánásmódnak vége szakadt. Marie Antoinette-től elvették minden ingóságát, gyűrűjét, még aranyóráját is, amelyet édesanyjától, Mária Teréziától kapott, valamint egy medalliont, amiben gyermekei haját őrizte. Esténként már nem égethetett innentől kezdve gyertyát, új cellába vitték, ahol az ablakot félig elfalazták, hogy még véletlenül se lásson ki, és az őröknek fővesztés terhe mellett kell rá vigyázniuk. Innentől senki nem mert vele szóbaállni, ezzel magánya teljessé vált. Feljegyezték, hogy ekkor, életében először kért könyvet, és innentől falta őket. Főleg kalandregényeket olvasott, ezek törték meg egyedül napjai egyhangúságát. Egyes feljegyzések szerint a hideg cellában reuma gyötörte Marie Antoinette-et, a ruhája szétfoszlott és havi vérzései is fájdalmassá váltak.  

"Csak a vérem maradt"

A konvent eddigre már megbízta vele a főügyészt, Fouquier-Tinville-t, hogy dolgozzon ki vádiratot az asszonnyal szemben. Három fő vádpontot írnak össze: nemzeti vagyon elpazarlása, információ átadása az ellenségnek (árulás) és összeesküvés. A bírósági tárgyalás közben érkezett még egy súlyos vád: incesztus, vérfertőzés. Az ügyészség szerint Marie Antoinette saját kisfiával fajtalankodott. A tárgyalásnak ez volt az a pontja, ahol a hallgatóság is felhördült, és az ügyészség is érezte, hogy messzire ment a koholt vádakban. Egyébként a királyné védőinek mindössze egy napjuk volt, hogy felkészüljenek a perre. 

Az utolsó tárgyalási nap 20 órán át tartott. Amikor felolvasták a halálos ítéletet, Marie Antoinette egyes források szerint egy szót sem szólt, némán ment ki a teremből. Mások szerint azt mondta: "Királyné voltam, és elvették a koronámat. Feleség, és megölték a férjemet. Anya, de megfosztottak a gyerekeimtől. Csak a vérem maradt. Vegyék el ezt is, de ne késztessenek hosszas szenvedésre!" Igaz vagy sem, hogy ezt mondta, mindenesetre jól összefoglalja mindazt, amin ez az élete utolsó éveiben sokat szenvedett nő keresztülment. 

Utolsó éjszakáján engedélyezték, hogy égethessen két gyertyát. Amikor papírt és tintát kért, azt sem utasították vissza. Férje nővérének, Madame Élisabeth-nek írta utolsó levelét. Mivel megkérték, hogy ne özvegyi ruhájában menjen a vesztőhelyre, másnap egy fehér pongyolát öltött magára reggel. Feljegyezték, hogy mivel azt az ingét összevérezte, ami rajta volt, át kellett öltöznie. Megkérte az őt figyelő zsandárt, hogy néhány percre hagyja magára, de az erre nem volt hajlandó, ezért a volt francia királyné az ágya és a fal közé kuporodva öltözött át. Reggel nyolc órakor belépett hozzá a gyóntatópap, akivel azonban nem akart beszélni, mert az felesküdött a forradalomra. Később a hóhér kopogtatott, aki hátrakötötte a kezét és levágta a haját. 

Marie Antoinette 1793. október 16-án délelőtt 11 óra tájában távozott a Conciergerie-ből, egy egész őrszakasz kíséretében. Samson, a hóhér a kötél végét fogta, amivel kezeit hátrakötötték. A tömeg megdöbbent ezen, és nem hallatszottak gúnyos kiáltások, mint az ilyenkor általában szokás. Míg férjét csukott hintóban vitték a Concorde-téren (akkor a Köztársaság terén) álló guillotine-ig, addig a volt királynét egy rozoga szekéren. Stefan Zweig regényében az áll: a királyné nem nézett sem jobbra, sem balra, ajkai nem remegtek, teste nem borzongott, és gőgös megvetéssel, mereven ült a járművön. A kivégzésén is bátran, higgadtan viselkedett. Ezt még sajátos módon egyik legnagyobb ellensége, a radikális politikus, Jacques Hébert is elismerte, aki a királyság egyik legelszántabb és mosdatlan szájú bírálója volt, és aki a Pere Duchesne című újságjában azt írta: "Egyébként a szajha mindvégig bátran, szemtelenül viselkedett." Egy évvel később őrá is lecsapott a guillotine. 

Marie Antoinette elhagyja a Conciergerie-t

marie_20antoinette_20quittant_20la_20conciergerie_20le_2016_20octobre_201793_20william_20hamilton_20_1751-1801_20_c2_a9_20coll_20mus_c3_a9e_20de_20la_20r_c3_a9volution_20fran_c3_a7aise.jpg

Talán a legszomorúbb mégis az, ahogyan Marie Antoinette kisfiával bántak a forradalmárok, hiszen csak egy ártatlan gyerek volt. Ő apja halálától számítva a rojalisták szemében XVII. Lajos lett, és úgy tudni, hogy rosszul bántak vele fogvatartói. Miután kezdeti gyámja, Simon, a varga otthagyta a Temple-t, még jó egészségben találták. Ezután azonban nem volt állandó gyámja, hanem minden nap mást bíztak meg felügyeletével. Azonban senki nem törődött vele, bezárták, és egyes feljegyzések szerint hat hónapig sötétben tartották, valamint nem szólt hozzá senki fél éven keresztül, csak az ajtó alatt toltak be neki ételt. Egészsége megromlott, és 1795. június 8-án, alig két évvel anyja halála után, mindössze 10 évesen gümőkórban meghalt. A boncolását végző orvos számos heget talált testén, ebből arra lehet következtetni, hogy a gyerekkel valóban rosszul bántak. Fogvatartói a párizsi Szent Margit-temetőben, jeltelen sírba temették.

louis_charles_of_france6.jpg

A vallások közötti megbékélés jegyében emlékeztek a 10 éve elhunyt Habsburg Ottóra

Különleges megemlékezést tartottak Pannonhalmán abból az alkalomból, hogy tíz éve, 2011. július 4-én hunyt el Habsburg Ottó, az Osztrák-Magyar Monarchia utolsó trónörököse. Azt felidézve, hogy a monarchiában az ábrahámi vallások, vagyis a keresztény, a zsidó és az iszlám együtt léteztek, az eseményre meghívták  Darvas István főrabbit és Husein Kavazovićot, Bosznia-Hercegovina főmuftiját is. Ezzel ő lett az első muszlim vallási vezető, aki valaha Pannonhalmán megszállt. 

A vasárnap délelőtti gyászmisén és az utána tartott konferencián a Habsburg Ottó Alapítvány meghívására vettem részt. Az eseményeken jelen volt Ottó legkisebb gyermeke, Habsburg György is, aki jelenleg a párizsi magyar nagykövet tisztségét tölti be. Feleségével, Eilikával, valamint lányaival, Zsófiával és Ildikóval, illetve fiával, Károllyal érkezett. 

A kép jobb szélén, amelyet a családról a pannonhalmi bazilika előtt készítettem Eilika hercegnő áll, a házaspár legidősebb gyermeke, a 20 éves Zsófia a bal szélen. Eilika mellett látható a 19 éves Ildikó, György jobb oldalán pedig a 17 éves Károly Konstantin.

 

habsburgek.jpg

A bazilikában először szentmisét tartottak Habsburg Ottó emlékére, aki talán mindenkinél többet tett anno Magyarország uniós csatlakozásáért és a Vasfüggöny lebontásáért a páneurópai piknik révén. A mise után a meghívottak levonultak az altemplomba, ahol Habsburg Ottó szívurnája van eltemetve. Ottó teste a bécsi császári kriptában vagy kapucinuskriptában fekszik, az ő kívánsága volt, hogy a szívét Magyarországon, Pannonhalmán temessék el.

otto_sziv.jpg

Tíz éve Habsburg Ottó temetése történelmi esemény volt, amelyen az ábrahámi vallások, a keresztény, zsidó, muzulmán közösségek képviselői együtt rótták le kegyeletüket az egykori trónörökös ravatalánál. Mint azt Habsburg György a gyászmise után tartott konferencián hangsúlyozta: az Osztrák-Magyar Monarchia hadserege volt az egyetlen a világon, amelyben katonai püspökök mellett katonai rabbik és katonai imámok is szolgáltatot teljesítettek egymás mellett. Amint azt az Euronewsnak adott interjújában mondta: ez a megemlékezés nagyon tetszett volna az édesapjának. 
Habsburg Ottó koporsója a bécsi kapucinuskriptában (saját felvétel) 
img_20210627_172003.jpg
A megemlékezés utáni konferencián Hortobágyi T. Cirill (OSB) pannonhalmi főapát mellett a főmufti, valamint a főrabbi is felszólalt. A konferencia meghívóján az állt, hogy "a történelmi viszontagságokra is emlékezve, és a jelenleg kontinensünket, régiónkat fenyegető kihívások ismeretében mindenképp tanulságos számot vetni azzal, hogy milyen állapotban van a keresztény, a zsidó és a muzulmán közösség ott, ahol régiónkban évszázadok óta együtt, valaha egy állam polgáraiként éltek."
Míg a pannonhalmi főapát főleg arról beszélt, milyen fontosak a keresztény értékek az európai értékek alakításában, Husein Kavazović főmufti Habsburg Ottó munkásságát és kultúrák iránti tiszteletét hangsúlyozta. Arról beszélt: Ottó igazi európai volt, aki tisztelte a sokszínűséget, és nagyban hozzájárult a Vasfüggöny leomlásához, valamint a kommunizmus leáldozásához a régióban. A főmufti szerint az egykori trónörökös nagyraértékelte a bosnyák muszlimokat, és annak ellenére is ellátogatott az országba, hogy anno megfenyegették: ki fogják végezni, mint rokonát, Ferenc Ferdinándot. A főmufti felidézte, hogy eleinte a bosnyák lakosság a keresztény osztrák megszállást elutasította, később azonban belátta, hogy tiszteletben részesül a monarchián belüle, és az első világháborúban harcoló bosnyák egységeket a legbátrabbakként tartották számon. Elismeréssel beszélt arról is, hogy Ottó azon munkálkodott, hogy keletre mozgassa az EU határait.
Husein Kavazović főmufti a konferencián
203443736_1539891763012534_7345113856151687031_n.jpg
Prőhle Gergely, a Habsburg Ottó Alapítvány igazgatója azzal vezette fel a főrabbi beszédét, hogy Habsburg Ottó a zsidósággal is rengeteget foglalkozott, hiszen az Osztrák-Magyar Monarchia adminisztrációjában anno rengeteg zsidó vallású ember dolgozott, és szerves része volt a közösség a régió életének. Darvas István főrabbi a szeretteteli egyet nem értés fontosságát hangsúlyozta a vallási párbeszéd terén.
Prőhle Gergely, a Habsburg Ottó Alapítvány igazgatója
208149346_915593922322692_7704724621007389270_n.jpg
Habsburg Ottó 98 évesen, 2011július 4-én, hétfőn, hajnalban hunyt el. Szívurnáját 2011. július 17-én helyezték örök nyugalomra Pannonhalmán ökumenikus áldás keretében. Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát a szertartáson beszédében arra emlékeztetett, hogy Habsburg Ottó mindvégig hű volt ahhoz, amit bencés diákként tanult. Hitvalló katolikus keresztényként, európai műveltségű politikusként „magyar szívvel érző nagyszerű emberként” és jó családapaként élt.
Fotó: Habsburg Ottó Pöckingben, 2006-ban (Oliver Mark) 
oliver_mark_otto_habsburg-lothringen_pocking_2006_1.jpg
 

A legemlékezetesebb pillanatok Katalin és Vilmos 10 évvel ezelőtti esküvőjéről

Ebben a posztban, ami ezúttal elég bulváros és teljesen szubjektív lesz, Katalin és Vilmos éppen 10 évvel ezelőtti esküvőjének azokat a pillanatait szedtem össze, amelyek valamiért emlékezetesek számomra, elszórakoztattak, megnevettettek, felháborítottak, amelyeken elcsodálkoztam, tehát azokat a momentumokat, amik anno a legjobban megfogtak az eseményekből. Az ara és a vőlegény, valamint a szertartás annyira tökéletesek voltak, hogy egyszerűen nem lehet rajtuk fogást találni, de a körítés, a koszorúslányok, a vendégek és a családtagok hál'istennek szolgáltattak épp elég alapanyagot ahhoz, hogy legyen mit elemezni. Egyébként ez az esküvő volt életem első nagy királyi eseménye, amiről valaha tudósítottam.

A ruha 

A menyasszony Alexander McQueen-ruhája, amelyet Sarah Burton tervezett, úgy vonult be a történelembe, mint a kecsesség és az elegancia megtestesítője - no persze az is sokat számított, hogy ki viselte a ruhát! Az anyagra Nagy-Britanniát és a területén elhelyezkedő országokat jelképező virágokat hímeztek: kézzel készített csipkéből volt rajta rózsa (Anglia), bogáncs (Skócia), nárcisz (Wales) és lóhere  (Írország). A csipke egy része antik anyagból készült, Katalin új fülbevalóját ajándékba kapta szüleitől, tiaráját a királynőtől vette kölcsön, Sarah Burton pedig egy kék szalagot belevarrt a ruhába, ezzel teljesítve a "valami régi, valami új, valami kölcsönzött, valami kék" hagyományát. 

kw_wedd.JPG

A Cartier Halo-tiara

Azt hiszem, elég sok menyasszony szeretne hasonló diadémmal ékeskedni esküvője napján! A felbecsülhetetlen értékű tiarát, ami tökéletesen kiegészítette a ruhát, még II. Erzsébet édesapja, VI. György adta feleségének három héttel azelőtt, hogy trónra lépett. A mostani királynő ezt kapta szüleitől ajándékba 18. születésnapján. 

cartier_halo.JPG

Címernövények Katalin fülbevalóján 

Imádom a szimbólumokat, és az egyik erős utalás Katalin státuszának emelkedésére az a gyémántékszer volt, amelyet szüleitől, Carole és Michael Middletontól kapott az esküvőjére. A fülbevalót Robinson Pelham úgy tervezte meg, hogy rímeljen a tiara vonalaira: stilizált tölgyfalevelek alatt egy csepp alakú ívben egy makk lóg. A makk és a tölgyfalevelek formájának ötlete onnan eredt, hogy Middleton kisasszony eljegyzésekor a királynő címerpajzsot terveztetett családjának, és annak egyik eleme a tölgyfa, hiszen ez egy jellemző növény Berkshire-ben, ahol a család él. 

earring.JPG

A hangulat, miközben az ara és édesapja áthajtottak Londonon

Katalin édesapjával érkezett a Westminster-apátsághoz egy Bentley-ben, míg Vilmost Harry kísérte egy másik Bentley-ben külön. Emlékszem, mennyire megfogott a hangulat, ami mindkét autót fogadta, ahogyan végighajtottak London utcáin. Elképesztő volt, ahogyan a ragyogó tavaszi napon éljenzett, fütyült, tapsolt, kiabált a tömeg.

mall.JPG

Az egyik tudósító - egyszerre követtem az eseményeket a BBC-n és a CNN-en, már nem emlékszem, melyikük mondta, de azt hiszem, hogy a CNN riportere - meg is jegyezte, hogy tessék, ezek az emberek a valódi sztárok, nem pedig Brad Pitt és Angelina Jolie. (Ők akkoriban voltak ragyogásuk csúcsán.)

car.JPG

A királynő brossa

II. Erzsébet öltözékét csak az apátságban lehetett megcsodálni: a királynő, mint mindig, most is üzent öltözékével. Egy gyönyörű sárga Angela Kelly-ruhát viselt, hozzáillő kalappal, és Mária királyné True Lovers Knot (nagyjából valódi szerelmesek köteléke) brossát tűzte fel. A masni alakú brosst előtte húga, Margit hercegnő 1960-as esküvőjére is viselte. 

queen_bross.JPG

Harry és Vilmos megérkezése

Biztos vagyok benne, hogy számos nő kapta fel a fejét világszerte, köztük én, amikor a két fess és magas herceg, Vilmos és Harry megérkeztek az apátsághoz. A vőlegény tűzpiros, öccse pedig éjfekete díszegyenruhájában kifejezetten jól estek a szemnek - főleg, hogy Vilmosnak itt még több haja volt, mint mostanában. Ezek után meg is beszéltük barátnőimmel, hogy most már Harry-t jobb pasinak tartjuk, mint Vilmost, egyrészt mert még nem kelt el, másrészt mert Harry-nek jobban áll az "öregedés". 

wh.JPG

Fasor az apátságban

A Wesminster-apátság főhajóját valóságos fasorrá változtatták. Hat juharfát és két gyertyánfát állítottak annak az útnak a két oldalára, ahol az ara végigvonult a főoltárig. A templomot ráadásul csaknem 30 ezer virággal díszítették fel, amelyek a királyi birtokokról, főként Windsorból és Sandringhamből érkeztek. 

178902868_3888199564562239_2896007854503617326_n.jpg

Aston Martin

Nagyon hangulatos pillanat volt, amikor a friss házasok azon az Aston Martin-kabrión hagyták el a Buckingham-palotát, amelyet Károly herceg kapott a 21. születésnapjára. A házaspár barátai lufikkal, szalagokkal díszítették fel az autót, amire még egy egyéni rendszámot is biggyesztettek, "JU5T WED" felirattal.

kocsi.JPG

A menyecskeruha

Két fogadás is volt az esküvőt követően: a ceremónia után egy formális ebéd, amelyet a királynő adott, este pedig egy buli, amelyen közeli családtagok és barátok vehettek részt. Az a ruha, amit Katalin erre az alkalomra felvett, és amit szintén Alexander McQueen tervezett, engem jobban lenyűgözött, mint a kissé konzervatív esküvői ruha: letisztultabb volt annál, olyan igazán modern hercegnőhöz való. 

katedress.JPG

A vendégek

Csaknem kétezer ember zsúfolódott össze az apátságban, hogy a helyszínről kövesse a ceremóniát, természetesen a nemesség képviselői és koronás fők mellett olyan sztárok is megjelentek, mint David és Victoria Beckham vagy Sir Elton John és férje, David Furnish. A legtöbben ízlésesen és visszafogottan öltöztek fel, bár bevallom, engem felháborít, ha egy nő olyan sötétkék ruhát visel esküvőn, ami a képeken feketének látszódik. Esküvőre nem illik ilyen sötét színt felvenni. De Victoria Beckham akkoriban arról volt híres, hogy folyton hollónak öltözött és szettjeit magas platformos cipőkkel (pestiesen szólva patacipőkkel) egészítette ki.  

vb.JPG

 

Beatrix és Eugénia hercegnők fejszörnyei  

Amikor András herceg lányai kiszálltak az őket szállító autóból, és megláttam a fejüket díszítő... szörnyeket, egyszerűen nem akartam hinni a szememnek. A normál esetben rendkívül ízléses kalapokat és fejdíszeket készítő Philip Treacy kollekciójából sikerült kiválasztaniuk a két legízléstelenebb darabot. Ráadásul Eugéniának a ruhája is olyan volt, mintha a 80-as és 90-es évek fordulóján valami Ruti Butikból ásta volna elő. Nem, rosszabb... 

beaek.JPG

Napokig cikkezett róluk a nemzetközi sajtó, és sokan osztották egykori kollégám véleményét, aki látva a hercegnőket, megjegyezte: szerinte ez semmi másról nem szólt, mint arról, hogy mindenáron feltűnést akartak kelteni. Nem véletlenül létezik egyébként az a szabály, hogy egy esküvőn nem illik elvonni a figyelmet az aráról semmivel. Számos mém is született róluk, ezek közül megosztom a legjobban sikerültet, amelyben Disney Hamupipőkéjének gonosz mostohatestvéreihez hasonlítják a két hercegnőt:

bea_eug.JPG

Eugénia hercegnőt állítólag annyira megviselték a kommentek, amiket utána róluk írtak, hogy elsírta magát rajtuk.

Ez a két hölgy - Tara Palmer-Tomkinson és testvére, Santa Sebag-Montefiore is feltűnőek voltak, mégis sikerült sikkesen elegánsnak maradniuk a merész darabok ellenére is. 

kalapok.JPG

Fotó: © Stuart Wilson/GP/Getty Images

Charles Spencer, Diana öccsének lányai (Lady Kitty, Lady Eliza és Lady Amelia) is kicsit messzire mentek a kalapokkal, hiszen ez nem az ascoti derbi, ahol az a lényeg, hogy mindenki minél feltűnőbb és dizájnosabb kalapot viseljen, de még mindig nem mentek olyan messzire, mint Beatrix és Eugénia. Olyan messzire senki nem ment. 

spencerek.JPG

 

A kislány a balkonon

Azt hiszem, ezt hívják igazi photobombnak! Nagyon jól szórakoztam rajta, amikor megláttam az élő felvételeken, hogy a világ lehető legromantikusabb eseményének legromantikusabb csúcspillanatába belerondított az egyik koszorúslány. Grace van Cutsem, aki akkor mindössze három éves volt, Vilmos barátainak kislánya. Szemmel láthatóan nem bírta jól a gyűrődést, már a korábban készült fotókon is olyan arcokat vágott, mint aki élete legrosszabb pillanatait éli át éppen. A legfeltűnőbb viszont egyértelműen akkor volt utálkozása, amikor a friss házasok csókot váltottak a Buckingham-palota híres erkélyén, és amíg a többi kislány elragadtatva nézte az eseményeket, Grace egyszerűen befogta a fülét és grimaszolt. 

kiss.JPG

Pippa hátsója

Napokon át cikkeztek Katalin hercegné húga, Philippa (Pippa) formás fenekéről is. Én csak annyit mondanék, hogy Pippának nővéréhez hasonlóan kitűnő az alakja, és ezt egy igen formákat kidomborító ruhában mutatta meg. Egy kicsit talán túlzás is volt ez mélyen dekoltált és testre simuló szett egy egyházi esküvőre, főleg, hogy sokszor kellett hajolgatnia, a fátylat és ruhát emelgetnie, de az biztos, hogy az egész világ figyelmét felhívta saját magára aznap! 

pippa_2.JPG

 

Semmi köze a Habsburg-családhoz a Dunaferr közelében feltűnt állítólagos Habsburgnak

Körülbelül egy hete tűnt fel először nekem, hogy egy titokzatos Habsburgról írnak a Dunaferr-üggyel kapcsolatban a hvg.hu egy cikkében, amelynek a címe így hangzik: "Már a Habsburgok is felvonultak a Dunaferr ellen az orosz tulajdonosok szerint". A cikkben olvasható, hogy a cég orosz többségi tulajdonosi csoportjának múlt hétfői közleménye szerint "alvilági módszerekkel", meghamisított okiratokkal akarták átvenni a vállalat irányítását az ukrán kisebbségi tulajdonos megbízottjai. A többségi tulajdonos közleményében az áll: az az előtti hét péntekén "a Tatjana Taruta köreihez tartozó Nataliya Bashinskaya és egy Franz Vladimir Habsburg-Lothringen néven bemutatkozó ukrán személy" hamis meghatalmazásokkal tett próbát a cég feletti irányítás átvételére. A közlemény szerint az orosz ügyészség már eljárást is indított az egyik irat miatt. Az ügy részleteibe nem tisztem belemenni ezen a blogon, de az azonnal gyanússá vált, hogy egy hamis meghatalmazásokkal próbálkozó ember szinte biztosan nem tartozhat a Habsburg-családhoz, ezért nyomozásba kezdtem. 

coat-of-arms-habsburg-habsburg-lorraine-austria-monarchy-noble-adler-characters-power.jpg

Először felütöttem a saját magam készítette családfákat, de nem találtam rajtuk ilyen nevű és ukrán kötődésű Habsburgot. Majd - gondolván, mégsicsak profibb munkákról van szó, mint a saját barkács-oldalaim - előhalásztam a genalógia bibliáinak számító Debrett's Peerage és a Burke's Landed Gentry adatbázisait.  Habár ezzel azt kockáztatom, hogy úgy hangzom, mint az özvegy grófné a Downton Abbey-ből: egyik kiadvány oldalain sem találtam meg az úriembert. Végül alámerültem a MyHeritage születési, házassági és elhalálozási nyilvántartásaiba - teljes zsákutca. Bár a férfi nevét megtaláltam ukránul, a hozzá kapcsolódó családi oldal láthatósága privátra van állítva, ezért bele sem lehetett nézni.  

vladi_3.JPG

Mindeközben rákerestem erre a bizonyos Franz Vladimir Habsburg-Lothringenre a Facebook-on és az instagramon, ahol találtam is két igen érdekes profilt. Csupa címer, korona és egy kép, amin az említett személy az Aranygyapjas-rend jelvényét viseli a nyakában... Sosem jó jel, ha valaki ennyire hangsúlyozni szeretne valamit, hiszen ha lenne mögötte tartalom, erre nem lenne szükség. 

 vladi.JPG

 

vladi_2.JPG

A furcsa profilokat látva még mindig fenntartottam annak lehetőségét, hogy esetleg egy, a fővonaltól nagyon távoleső, a Habsburg-Lotaringiai család ukrán vonulatához tartozó rokonról van szó, csak én nem vagyok kellőképpen tájékozott. Ezért megkértem egy ukrán újságíró ismerősömet: nézzen utána ennek a bizonyos Vladimirnek, mert nekem gyanús. Ő azt jelezte vissza, hogy soha nem hallott erről az emberről, ezzel ellentétben Habsburg–Tescheni Vilmos Ferenc József főhercegről, aki aktív szerepet játszott Ukrajna két világháború közötti és második világháborús történetében, már igen. Hozzátette, hogy oroszul és ukránul is utánanézett Vladimirnak, de alig van róla bármilyen fellelhető adat. Plusz olyan közösségi oldalai vannak, amelyeket nem lehet komolyan venni. Eddig a pontig nem akartam volna zavarni a családot, de ezek után úgy döntöttem, a legjobb, ha megkérdezem őket.

Sikerült is szerda este telefonon elérnem Habsburg Györgyöt, aki jelenleg a párizsi magyar nagykövet tisztségét tölti be, és az utolsó magyar király, IV. Károly unokája. Habsburg György fentebb említett úriember hovatartozásával kapcsolatos kérdésemre közölte: "Ő egy szélhámos, ismerjük őt, használja a nevet, de semmi kapcsolata nincs a családdal." Hozzátette: "Árt a családnak, kihasználja Habsburg-Tescheni Vilmos főherceg hírnevét Ukrajnában." Az utolsó magyar trónörökös, Ottó fia azt is bevallotta: egyelőre jogilag nem tudtak ellene tenni semmit az ott uralkodó körülmények miatt. 

Habsburg György édesapjával, a 2011-ben elhunyt Ottóval, az Osztrák-Magyar Monarchia utolsó trónörökösével 

habsburggyorgy_2.jpg

Tehát sejtésem beigazolódott: imposztorról van szó, aki Európa egyik legjelentősebb volt uralkodócsaládjának igen jól csengő nevét használja... 

vyshyvanyi_01.jpg

Habsburg–Tescheni Vilmos főherceg, akit Habsburg György említett nekem, József nádor dédunokája volt. Sorsa Ukrajnába vezette, az osztrák főherceg, magyar és cseh királyi herceg Vaszil Visivanij (Василь Вишиваний) néven az Ukrajna függetlenségért harcoló úgynevezett Szics lövészek ezredeseként szolgált. Polgári neve Wilhelm Habsburg volt  (Вільгельм Габсбург). A két világháború között ausztriai emigrációban a Szabad Ukrajna mozgalmat segítette. A második világháború után a szovjet hatóságok Bécsben elfogták, és a Szovjetunióba hurcolták. Kijevbe vitték, ahol a szovjethatalom elleni fegyveres felkelésben való részvételért halálra, majd életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélték.

A Nemzetközi Vöröskereszt jelentése szerint 1948. augusztus 18-án halt meg a kijevi Lukjanovszka börtönben. De vannak olyanok is, akik szerint egy vagy két évvel később, más források szerint pedig 1955-ben halt meg a Vlagyimir Volinszkij-i szovjet koncentrációs táborban. 

A Szovjetuniótól 1991-ben elszakadt önálló Ukrán Köztársaság saját nemzeti hősének, az ukrán függetlenség harcosának tekinti a kalandos és ellentmondásos életű, tragikus sorsú Wilhelm Habsburgot.

 

 

73 éve először tölti születésnapját férje nélkül II. Erzsébet

Csaknem háromnegyed évszázada először tölti születésnapját férje nélkül Erzsébet királynő, aki ma lett 95 éves. II. Erzsébet és az április 9-én elhunyt Fülöp herceg tavaly novemberben ünnepelte 73. házassági évfordulóját. A királynő korai uralkodói életének fontos pillanatairól a teljesség igénye nélkül összegyűjtöttem néhány beszédes képet, a bejegyzés végén pedig olyan, itthon talán kevésbé ismert portrékról, műalkotásokról osztok meg részleteket, amelyeket II. Erzsébetről készítettek az évek során. 

A királynő és Fülöp volt a legidősebb uralkodói házaspár az évezredes angol-brit monarchia történetében, és az együtt töltött több mint 73 évük is példátlan a királyság fennállása óta. Fülöp edinburgh-i herceg csaknem pontosan két hónappal századik születésnapja előtt halt meg a windsori kastélyban, és szombaton temették el ugyanitt, a középkori kastély kápolnájában.

queen-elizabeth-ii-prince-philip-1208419.jpg

Mivel a herceg halála után kéthetes gyászt tart az udvar, II. Erzsébet királynő 95. születésnapját semmiféle nyilvános nagyszabású ünneplés nem kíséri.

Erzsébet királynő családja körében hivatalos születésnapján, a júniusban tartott Trooping the Colour-on

trooping.jpg

Már nem a gyász, hanem még mindig a koronavírus-járvány miatti korlátozások okán várhatóan idén is elmarad a királynő "hivatalos" születésnapi ünnepsége, a mindig júniusban megtartott Trooping the Colour, ami voltaképpen egy katonai felvonulással és utcabálokkal körített nemzeti ünnepnap.  

qh.JPG

Úgy tudni, hogy a királynőt születésnapján a legközelebbi családtagok felkeresik Windsorban, köztük Harry herceg, aki tavaly kilépett a család dolgozó tagjai közül, és jelenleg várandós amerikai feleségével, Meghannel, valamint fiukkal, Archie-val Kaliforniában él. Harry ugyanis hazautazott nagyapja temetésére, és brit sajtóértesülések szerint egyelőre nincs is repülőjegye visszaútra. Sokan találgatják, hogy lesz-e alkalma ilyen körülmények között rendezni viszonyát Károly herceggel és Vilmossal, akiket nyilvánosan bírált a március eleji Oprah-interjúban.

De félre a bulvárral, inkább álljon itt néhány tény II. Erzsébet királynőről!

 

Ő a 40. uralkodó azóta, hogy Hódító Vilmos 1066-ban megszerezte az angol trónt, és ő a legidősebb valaha trónon ült uralkodó.  

Az összes brit uralkodó idősorrendben, zenei aláfestéssel - a videóban azt is nyomon lehet követni, hogyan bővült majd szűkült a terület, ami felett uralkodtak. 

A királynő - aki 69 éve, édesapja, VI. György király halála után lépett trónra - az uralkodás hosszának rekordját már 2015. szeptember 9-én megdöntötte. Ezt addig a napig üknagymamája (egyben Fülöp herceg üknagymamája is), az 1901-ben, 82 évesen elhunyt Viktória királynő tartotta 63 évvel, hét hónappal és három nappal.

ev.JPG


A királynő első miniszterelnöke Winston Churchill volt. Kettesben töltött heti megbeszéléseik sokszor fél órástól két órásig húzódtak történészek szerint. Amikor Churchill 1955-ben visszavonult, Erzsébet levélben azt írta neki: "Egyetlen miniszterelnök sem lesz képes betölteni az első miniszterelnököm helyét, akinek olyan sokkal tartozom én és a férjem is, és akinek a bölcs vezetéséért uralkodásom korai éveiben mindig mélységesen hálás leszek."  ch_1.JPG

Trónra lépésének idején, 1952-ben a Kremlben és a Fehér Házban is még azok a vezetők ültek - Moszkvában Sztálin, Washingtonban Harry Truman -, akik közvetlenül részesei voltak a II. világháborúnak. truman.JPG

Ő volt az első brit uralkodó, akinek 1953-as koronázását élőben közvetítették a televízióban - akkoriban mindössze másfélmillió brit háztartásban volt tévé. Egyébként sokan éppen erre az alkalomra vásároltak készüléket, ezzel nagy lendületet adva az akkor még gyerekcipőben járó televíziós szektornak. Nem csupán A korona című sorozat kitalációja, hogy a koronázás közvetítése Fülöp herceg ötlete volt. Valóban ő vetette fel a koronázás közvetítésének modern ötletét, amitől természetesen az udvar először hátrahőkölt.  coronation.JPG

II. Erzsébet uralkodása alatt felépült, majd leomlott a berlini fal, és először látogattak űrhajósok a Holdra. A királynő találkozott az Apollo 11 legénységével a Buckingham-palotában, az alábbi képen a fiatal II. Erzsébet Neil Armstrong, Buzz Aldrin és Michael Collins társaságában látható. A találkozó azonban nem sikerült túl fényesre. Neil Armstrong, Buzz Aldrin és Michael Collins 1969. október 14-én érkeztek Londonba feleségeikkel, valamint NASA -és külügyminisztériumi tisztviselőkkel együtt. Első útjuk a Buckingham-palotába vezetett, ahol találkoztak a királynővel, Fülöp herceggel és a pár négy gyermeke közül hárommal, Annával, Andrással és Eduárddal. A Holdon járt hármast lenyűgözte, a királynő mennyi mindent tud az Apollo 11 programról, őt azonban kevésbé nyűgözte le az, hogy Armstrong, aki csúnya megfázástól szenvedett aznap, ráköhögött. A királynő köztudottan utál beteg lenni, mindenféle lehetőségét elkerüli ennek, mert királyi tudósítók szerint nem szenvedheti, ha kötelességeit emiatt hanyagolnia kell. Ráadásul Buzz Aldrin egy 2016-os tweetben felfedte, hogy Collins annyira igyekezett nem hátat fordítani a királynőnek, hogy közben majdnem leesett a lépcsőn. 

buzz_1.JPG

Természetesen számos emlékezetes fotó készült még a királynőről és a világ vezetőiről, ezek közül talán az egyik legfurcsább az, ami Donald Trump látogatásakor fotóztak. Trump, aki szemmel láthatóan elvesztette a fonalat a díszszemlén, merre kéne haladnia, megelőzte a királynőt - ilyet senki sem tehet, Fülöp herceg is mindig két lépéssel mögötte járt - , aki először óvatosan kinézett a háta mögül, aztán mutatta neki, hogy induljon el. Tragikomikus pillanat volt: 

et.JPG

Erzsébet királynő 21 évesen ment férjhez, tehát trónra lépése idején (ami másfél évvel korábban volt, mint a koronázása), 1952 februárjában már csaknem öt éve Fülöp herceg felesége volt: Erzsébet hercegnő és a jóképű, magas, 26 éves Fülöp herceg, aki akkoriban tengerésztisztként szolgált, 1947. november 20-án, a londoni Westminster-apátságban kelt egybe. Mivel akkoriban még étel-és ruhajegyekell kellett fizetni az Egyesült Királyságban a második világháború utáni szűkös esztendőkben, Erzsébet yorki hercegnő ruhájának anyagát is jegyekre vették, habár ez nem látszik meg rajta. A kormány mindenesetre 200 extra ruhajegyet engedélyezett neki. Megható, hogy sok angol nő elküldte a Buckingham-palotának saját ruhakuponját, hogy azt a hercegnő használhassa az esküvői ruhájára, de ezeket köszönettel visszaküldték.  wedding.JPG

Négy gyermekük született, Károly, Anna, András és Eduárd. Gyermekei közül az évek során hárman elváltak, a legemlékezetesebb botrányokat Károly és Diana tönkrement házasságának "köszönheti" a királyi család. 

children.JPG

Búcsú a hitvestől- Fülöp herceg koporsójára a szombati búcsúszertartáson azt a haditengerészeti tiszti díszkardot helyezték, amelyet az ifjú herceg házasságkötése napján kapott apósától, VI. György királytól. Szívszorító, hogy Erzsébet királynő gyermekkori szerelmének, egbyen fiatalkori házastársának, gyermekei apjának és élete párjának koporsójára kézzel írt üzenetet helyezett, amelyet úgy írt alá királyi tudósítók szerint: Lilibet. Ez volt a gyerekkori beceneve, és mint ahogy Robert Lacey királyi tudósító megjegyezte: Fülöp herceg volt az utolsó ember a földön, aki így hívhatta őt. 

letter.JPG

Érdekes, hogy a királynő, aki egyébként mindenféle érzelemnyilvánítástól tartózkodik és igen visszafogottan, mondhatni, sztoikusan viselkedik a nagyközönség előtt, azoknak a művészeknek, fényképészeknek, festőknek, vizuális képalkotóknak szívesen és sokszor kötetlenül, lehetetlen ötleteket megvalósítva pózol, akik megörökítik őt. 

eq.JPG

A kedvenc képem róla Chris Levine-é, amelyet olyan technológiával készítettek, ami percenként több ezer kép készítésére alkalmas. A fotózás 2003 októberében történt a Buckingham-palotában, és a célja az volt, hogy a királynőről a 3D-ben készített képek segítségével hologramot alkossanak.

II. Erzsébetnek bizonyos ideig teljesen mozdulatlanul kellett ülnie, hogy a pillanatfelvételek elkészülhessenek, de után pihenhetett rövid ideig. Egy ilyen pillanatot rögzített képén Chris Levine, aki elkapta, amikor az uralkodó lehunyta szemét az erős lámpafény miatt. 

A képnek az Equanimity nevet adta, amelynek jelentése: nyugalom, összeszedettség, higgadtság.  

img_20210420_144708.jpg

Nagyon szép róla az a sorozat is, amit a Skót-felföldön készített róla Julian Calder egy könyv számára. A királynő öltöztetőnője, Angela Kelly Az érem másik oldala című könyvében részletesen leírja, hogyan zajlott a fotózás: heteken át kellett győzködnie Erzsébet királynőt, hogy álljon ki a bizonytalan időjárású skót pusztaságra. Még akkor is - joggal - aggódott a királynő, amikor a helyszín felé tartottak vele, hogy mi lesz ebből. 

img_20210420_144642.jpg

Ugyanis a Thistle Robe-nak nevezett ünnepi palástot viselve, fején a felbecsülhetetlen értékű, óriási smaragdokkal díszített, 1880-as Vlagyimir-tiarában kellett pózolnia az egyre sűrűsödő felhők alatt. A fotózás azonban isteni csoda folytán jól sikerült, és az ég már csak azután szakadt le, hogy visszafelé tartottak a királyi család nyáron használt palotájába, Balmoralba. (A királynő a 17. században alapított lovagrend, a skót "Bogáncs Rend" uralkodójaként pózolt a felvételeken.) 

glen.JPG

Készült azonban olyan festmény is II. Erzsébetről, ami vihart kavart - a világhírű művész, Lucien Freud képe. Freud normál esetben nagy tablókat készített, II. Erzsébet portréját viszont egy igen kicsi vászonra festette fel. Egyes szakértők szerint a művész éppen a királynő uralkodói nagyságát szerette volna hangsúlyozni azáltal, hogy a teljes kompozíciót modelljének arca tölti ki. Freudot a brit sajtó azonban azzal támadta, hogy szerintük cseppet sem hízelgő módon és feleslegesen kemény vonásokkal festette meg a királynőt. Művészetkritikusok pedig azzal vádolták, hogy lanyhuló tehetségének ezzel próbál olcsó módon hírverést szerezni. Egy független művészettörténész, Simon Abrahams szerint azonban a kép igazából nem is a királynőről szól, ő csak úgymond szimbolikus alteregója a képet készítő művésznek, hiszen az idősödő királynő vonásai kísértetiesen emlékeztetnek Freud vonásaira. 
freud.JPG

A királynő nem csak festőknek pózolt, de rövid videókban is szerepelt: emlékezetes a 2012-es londoni olimpia nyitányára készített rövidfilm, amelyben a James Bondot alakító Daniel Craig oldalán jelenik meg...  

... valamint az a kisfilm is, amire unokája vette őt rá. A klipet Harry sérült veteránok számára létrehozott "olimpiája", az Invictus Games reklámjának szánták. A királynő a rövid videóban gyakorlatilag két szavas megjegyzésével megsemmisítő csapást mért az Obama-házaspárra :)  

Álcázott oszlop mögül készített képeket egy fotós Fülöp herceg temetésén

Rengeteg összefoglaló készült Fülöp herceg szombati temetéséről, annyira túl lett tárgyalva a téma általam is a Facebook-oldalon, hogy úgy döntöttem, inkább egy érdekes részletet osztok meg a szertartásról a blogon, ami talán a magyar médiában nem is vált ismertté. Valószínűleg nem sokan vették észre - én például nem, pedig órákon át követtem figyelemmel az eseményeket -, hogy a Szent György kápolnához vezető lépcsősor tetején kialakítottak egy álcaoszlopot, aminek a színe és formája teljesen belesimult a környezetébe, és ebben a madárleshez hasonlóan kialakított oszlopban megbújt egy fotós.

arthur_1.JPG

A madárlesszerű álcaoszlopból készültek a legjobb képek a temetésen, amelyet Fülöp herceg a legapróbb részletekig saját maga tervezett meg. Az ő felkérésére bújt el ide Arthur Edwards is, a The Sun fotósa, aki már 40 éve fotózza a királyi család tagjait. 

edwards_3.JPG

Edwards azt mesélte az ITV Lorraine című műsorában, hogy valószínűleg az oszlop madárlesszerű kialakítása is a herceg ötlete volt, mivel nagyon szerette ehhez hasonló alkalmatosságból kémlelni a madarakat sandringhami birtokukon. A fényképész bevallotta, hogy először pánikolt néhány percig, mert egy katona pont úgy állt meg a les előtt, hogy eltakarta a kilátást, de szerencsére az úgy volt kialakítva, hogy odébb tudott húzódni fényképezőgépével és objektívével. A 80 éves fotós bevallása szerint három órán át kucorgott az álcaoszlopban, de a palota sajtótitkársága mindenre gondolt: betettek neki egy lócát, amire leülhetett, ráadásul egy párnával is ellátták, amire Edwards elmondása szerint egy korona volt hímezve.

A fotós azt is elmesélte Lorraine-nek, hogy a karrierje végét jelentette volna, ha eltüsszenti magát, vagy ha leejt egy lencsét a kegyeletteli pillanatokban, amikor a lépcsősor közepén egy percre megállították Fülöp herceg koporsóját, így kivárva az egyperces néma csöndet.  

edwards_4.JPG

A leshelynek megvolt az az előnye, hogy nem csak igen jó szemszögből tudott onnan képeket készíteni, hanem a lehető legközelebbről figyelhette meg a királyi család tagjainak érzelmeit is: ő vette észre, hogy Károlynak könnyes volt az arca, és hogy talán ő volt a legjobban összeomolva a temetésen mindenki közül. "Életem legszokatlanabb kilátási pontjáról, ahonnét valaha a királyi család tagjait fényképeztem, elég közel voltam ahhoz, hogy lássam: Károly herceg teljesen össze volt törve. Közel állt a síráshoz, valószínűleg felismerte a feladat súlyát, hogy gondoskodnia kell édesanyjáról és a monarchiáról is" - idézi Edwardsot a The Mirror. 

edwards_1.JPG

Arthur Edwards egyébként kifejezetten nagy kegyben áll a királyi családnál, már 40 éve fotózza őket, és köztudottan elnyerte bizalmukat. Jó kapcsolatot ápolt az edinburgh-i herceggel, Károllyal, Harry-t pedig különösen kedvelte. A legelső képeket anno ő lőtte Dianáról, amikor a még "csak" Lady Diana Spencer egy óvodában dolgozott. A képek címlapra kerültek, és állítólag mindenki rögtön beleszeretett a fiatal lányba, aki a wales-i herceg barátnője volt.  

A királyi család tiszteletét jelzi Edwards iránt az is, hogy közösségi média platformjaikon felköszöntötték 80. születésnapján. Ha jól tudom, ilyen gesztust eddig egyetlen fotósnak sem tettek.  

 117768375_341622743892591_4713005029743415474_n.jpg

Arthur Edwards tehát 40 év után, amíg az edinburgh-i herceget fotózta, végül megörökítette a herceg utolsó pillanatait is...

 

süti beállítások módosítása