Royal sztorik & királyi krónikák

A brit értékeket méltatja majd esti beszédében II. Erzsébet

2020. április 05. - nofret

Közölt néhány részletet abból a Buckingham-palota, miről fog szólni a királynő történelmi tévébeszéde este. Ez rendkívüli alkalom, hiszen II. Erzsébet csak karácsonyonként beszél népéhez a televízión keresztül. 68 éves uralkodása alatt eddig mindössze háromszor fordult elő, hogy ezeken az alkalmokon kívül is tévébeszédet tartott: 1991-ben az Öbölháború miatt, Diana hercegnő halálát követően 1997-ben, valamint 2002-ben, édesanyja, az anyakirályné, Erzsébet temetése előtt.

queen_mi5_jo.jpg

A palota szerint II. Erzsébet ezekkel a szavakkal fordul népéhez este: "Egy olyan időben szólok hozzátok, amikor egyre nagyobb kihívásokkal kell szembenéznünk. Ez az ország számára a szokásos élet megszakadásának ideje, amely néhányunknak gyászt hozott, sokaknak pénzügyi nehézséget, és hatalmas változásokat mindenkinek a hétköznapi életében." 

Arra, hogy a brit nemzet hogyan reagált az eddig elszenvedettekre, a királynő azt mondja majd:

"Remélem, hogy a következő években mindenki büszke lesz arra, hogyan reagált erre a kihívásra, és azok, akik utánunk fognak élni, azt mondják majd, hogy a britek ezen generációja erősebb volt bárkinél. Azt, hogy még mindig az önfegyelem, a csendes, jó hangulatú kitartás és a testvériség jellemzik ezt az országot."

A királynő üzenetében köszönetet mond majd azoknak, akik az egészségügyben a frontvonalban dolgoznak, és azoknak, akik követik a hatóságok utasításait, és otthonmaradásukkal védik a társadalom legelesettebb rétegeit.

A palota azt is közölte: a beszéldet úgy rögzítették, hogy azzal a királynő egészségét óvják, betartva a távolságtartás követelményét, a windsori kastély egy olyan szobájában, ami erre alkalmas volt. 

A brit uralkodó férjével, Fülöp herceggel együtt szigetelte el magát körülbelül két hete a Londontól mintegy 40 kilométerre található ősi windsori kastélyban. 

A beszédet nem csak a televízióban, hanem a királyi család hivatalos közösségi médiaoldalain is online közvetítik.

 

 

Online avatott kórházat Károly herceg

Skype-on avatott fel a brit trónörökös egy új, négyezer személyes átmeneti járványkórházat. A Nightingale-nek elnevezett intézményt a hatalmas kelet-londoni ExCel rendezvénycsarnokban alakították ki a koronavírustól megbetegedettek kezelésére, és pénteken nyitották meg. 

92017955_3080345681987241_6457274259117965312_o.jpg

(Fotó: Royal Family Facebook page)

A 71 éves wales-i hercegről tíz napja derült ki, hogy szintén megfertőződött koronavírussal, de azóta felépült, és elkülönítése véget ért. Ideális helyen töltötte a karantént: a királyi család skóciai birtokán, Balmoral területén található kúriájában, Birkhallban gyógyult, és most ott is lábadozik. Mivel felesége, Kamilla nem fertőződött meg, őt elkülönítették Károlytól, emiatt egy bennfentes szerint a herceget csak a mókusok szórakoztatták az izoláció idején.

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par Clarence House (@clarencehouse) le

 

Károly azzal kezdte beszédét, hogy "rendkívül meghatott", amiért felkérték: ő nyissa meg a Florence Nightingale-ről elnevezett kórházat. Nightingale a modern nővérképzés és betegellátás reformjának elindítója volt. Viktória királynő rokonszenvezett vele, és részben ennek köszönhetően ajánlásai alapján szervezték újra a brit orvosi ellátást.

 

Ez volt az első alkalom a brit királyi család történetében, hogy online avattak fel egy intézményt.  

A pénteki nap másik fontos híre, hogy II. Erzsébet vasárnap televíziós beszédet fog intézni a britekhez és a Nemzetközösség népeihez a koronavírus-járvány miatt. Arra, hogy a királynő a karácsonyi beszédén kívül megjelenjen a tévében, egész eddigi uralkodása alatt csak háromszor volt példa: 1991-ben az öbölháború idején, 1997-ben Diana wales-i hercegnő halála után, valamint 2002-ben az anyakirályné, saját édesanyja temetése előtt. 

A királynő egyébként igen korán megismerkedett a médiával: 14 évesen, még yorki hercegnőként mondta első beszédét, azoknak a gyerekeknek, akiket a tengerentúlra küldtek Angliából a második világháború idején.  

A királynő olyan ritkán nyilvánul meg akár sokakat érintő, súlyos ügyekben is, hogy amikor tesz egy gesztust, például mint Diana tragikus halála után, vagy ebben, a britek számára embert próbáló időszakban, annak valóban súlya van. 

A legfrissebb adatok szerint péntekre 24 óra leforgása alatt 684-gyel emelkedett az új típusú koronavírus okozta betegség nagy-britanniai halálos áldozatainak száma.

 

Elkapta a koronavírust Habsburg Károly

Megfertőződött koronavírussal Habsburg Károly, a Habsburg-dinasztia feje - írta meg az osztrák Kronen Zeitung. A hírt már az Azonnali is átvette. A dinasztia vezetője valószínűleg egy genfi konferencián kapta el a betegséget, amin milánói olaszok is részt vettek. 
kh.JPG

"Csak semmi pánik, az osztrák hatóságok kitűnően végzik a munkájukat!” – mondta Habsburg Károly a Kronen Zeitungnak, amelynek újságírója telefonon kereste fel őt. „Felemás az állapotom. Olyan ez, mint egy influenza, ahol nem múlnak el olyan gyorsan a tünetek, ezért kicsit leverve érzem magam” - tette hozzá. 

Károly azután jelentkezett koronavírus-tesztre, hogy egy barátját diagnosztizálták a fertőzéssel. Ráadásul eddigre már köhögött és a tüdejével sem volt minden rendben. 

Azóta önkéntes karanténban, saját házában tartózkodik Alsó-Ausztriában. Azt mondta az osztrák lapnak, hogy barátaival, három gyermekével telefonon tartja a kapcsolatot, és otthonról tud dolgozni.  

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par ROYAL Family in the WORLD (@royalfamilyintheworld) le

Habsburg Károly az utolsó magyar király és osztrák császár, IV. Károly unokája, Ottó (az utolsó Habsburg-trónörökös) legidősebb fia. Jelenleg ő számít a trónfosztott császári és királyi család fejének. Ő Habsburg Ferdinánd édesapja, aki autóversenyző, és akiről éppen néhány napja esett szó a blogomon ebben a posztban.

Magyarországon egyébként Károly öccse, Habsburg György ismertebb, aki évekig a Vöröskereszt elnöke volt. György feleségével, Eilika oldenburgi hercegnővel és három gyermekükkel, Zsófiával, Ildikóval és Károllyal a magyarországi Sóskúton él. 

Habsburg György édesapjával, Ottóval egy 2006-os rendezvényen 

habsburggyorgy.jpg 

Hűvös volt a hangulat Meghanék és Vilmosék között a Westminster-apátságban

Ez az istentisztelet volt Sussexék utolsó hivatalos megjelenése a királyi család tagjaiként

A People magazin arról ír, hogy egy bennfentes barát szerint az a realitás, hogy Harry és Meghan teljesen más útra léptek, mint Vilmosék. Harryék elszigeteltnek érzik magukat a családon belül, Vilmos és Katalin pedig nagy erőkkel készülnek a jövőben szerepeik betöltésére. A magazin információi szerint a két fivér nem vált el jó hangulatban januárban, amikor Harry visszautazott Kanadába, de az a fajta feszültség már elmúlt közülük. 

Az istentiszteletre II. Erzsébet rendelte vissza a sussexi hercegi párt. Harryék, ameddig a királyi család tagjai voltak, több alkalommal látogattak el az ő képviseletében a Nemzetközösség országaiba, hiszen őket nevezte ki az uralkodó a Nemzetközösség nagyköveteivé. Ez a szerep tökéletesen illeszkedett hozzájuk: Harry a humorával, Meghan lazaságával és megközelíthetőségével vette le a lábáról az embereket. Szerették volna megtartani ezt a szerepüket, de itt meghúzott egy vonalat a királynő. Habár Harry elnöke, Meghan pedig alelnöke marad a Királynő Nemzetközösségi Alapjának, többé nem képviselhetik őt magát a körutakon. 

A Nemzetközösség részben azokat az országokat tömöríti, ahol II. Erzsébet még mindig államfőnek számít, és amelyek régen a brit birodalom részei voltak. 

A Westminster-apátságbeli istentiszteleten neves politikusok is részt vettek, mint például Boris Johnson miniszterelnök terhes menyasszonyával, Carrie Symonds-szal együtt, akit a brit sajtó "First Girlfriend"-nek nevez. De ott volt Dominic Raab külügyminiszter és a Munkáspárt vezetője, Jeremy Corbyn is. A belügyminiszter, Priti Patel, az alsóház elnöke, Jacob Rees-Mogg és az amerikai nagykövet, Wody Johnson is tiszteletét tette. Az egyik Spice Girl, Geri Halliwell is megjelent lányával, Bluebell-el.

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par Boris Johnson (@borisjohnsonuk) le

A királynővel ment templomba Meghan és Harry vasárnap

II. Erzsébet királynővel együtt vett részt istentiszteleten Meghan és Harry vasárnap Windsorban - írta meg a brit sajtó. Ez nem értelmezhető másképp, mint barátságos gesztusként - a 93 éves uralkodó  szeretné a világ felé megmutatni: a sussexi hercegi pár még mindig a királyi családhoz tartozik. 

Meghan, akit Harry vitt autóval a windsori királyi kápolnáig, ez alkalommal Givenchy-ruhát, fejdíszt és art deco stílusú, smaragd fülbevalót viselt, míg férje öltönyt. A királynő világoskék együttesben volt, hozzáillő kalappal. 

A galéria lapozható! 

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par Harry & Meghan ♔ (@dukeandduchessofsussexdai ly) le

II. Erzsébet külön érkezett, saját kíséretével. Sajnos erről még a hivatalos oldal sem töltött fel YouTube-videót, mint azt például akkor teszik, amikor a királynő Sandringhamben vagy Balmoralban megy templomba, mert a windsori birtok területén található magánkápolnához vezető úthoz csak korlátozott a hozzáférés. Ha mégis kerül ki videó, azonnal frissítem a cikket. 

Meghan és Harry a windsori birtok területén lévő Frogmore Cottage-ban laknak, amíg Angliában teljesítik utolsó hivatalos kötelezettségeiket a királyi család tagjaiként. A ház mintegy 10 perc autóútra van a windsori kastélytól. Ezt a rezidenciát újították fel számukra mintegy 940 millió forintnak megfelelő összegből - amikor kiderült, hogy kilépnének a királyi család dolgozó tagjai közül, akkor felajánlották, hogy ezt teljes egészében visszafizetik.

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par wessexroyal (@geekyroyalwessexaficionado) le

Harry egyébként bennfentes források szerint múlt vasárnap, amikor Meghan még Kanadában volt, együtt ebédelt nagymamájával, a királynővel a windsori kastélyban. A találkozó nem hivatalos, hanem magánjellegű volt.

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par Windsor Castle (@windsor.castle) le

 

Harry-nek és Meghannek ezen a héten több hivatalos megjelenése is volt közösen, valamint külön-külön: csütörtökön jelentek meg először együtt azóta, hogy január elején bejelentették kilépésüket. Ugyanezen a napon délután Meghan a Nemzeti Színház társulatánál járt, amelynek védnöki tisztét tölti be. Harry herceg pénteken Lewis Hamiltonnal furikázott, szombat este pedig díszegyenruhában feszített a tűzpiros estélyibe öltözött Meghan oldalán a Royal Albert Hallban egy jótékonysági koncerten. 

Harry és Meghan utolsó királyi kötelezettsége hétfőn lesz, amikor a királynőhöz, Károlyhoz és Kamillához, valamint Vilmoshoz és Katalinhoz csatlakoznak a Nemzetközösség Napján tartott istentiszteleten a Westminster-apátságban. Az alábbi képek tavaly és tavalyelőtt készültek az eseményen. 

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par ميغان ماركل (@meghanmarkle_arabic) le

 

 

 

 

Tetőtől-talpig pirosban hallgatott koncertet Meghan és Harry

Meghan egy félmilliós nagyestélyiben tündökölt díszegyenruhás férje oldalán

Tetőtől-talpig pirosban jelent meg Meghan és Harry a Royal Albert Hallban szombat este megrendezett Mountbatten Zenei Fesztiválon - és ez a kijelentés nem túlzás. Harry a királyi haditengerészet  tűzpiros díszegyenruháját viselte, Meghan pedig egy piros estélyiben tündökölt mellette. 

rah_1.JPG

A palásttal díszített ruha a brit sajtó szerint egy Safiyaa-darab, és 1300 fontba, vagyis mintegy félmillió forintba kerül. Ez egyébként a divat világában egyáltalán nem számít soknak egy estélyi ruháért, amelyet kézzel készítenek, ennek az árnak inkább a kétszerese-háromszorosa jellemző egy ilyen exkluzív darabért.

Nekem az egy kicsit sok, hogy nem csak a ruhája, de a kiegészítői is mind tűzpirosak voltak: a borítéktáskája, a cipője, sőt, még a fülbevalója is. Szerintem belecsempészhetett volna egy másik színt, mondjuk szürkét, ezüstöt vagy aranyat, ami megtöri ezt a rikító pirosat. Hogy tovább elemezzem Meghan szettjét: fülbevalója Simone Rocha, táskája Manolo Blahnik, cipője pedig Aquazurra - ez utóbbi egyébként a hercegnő kedvenc cipőmárkáinak egyike. 

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par Harry & Meghan ♔ (@dukeandduchessofsussexdaily) le

Egyébként Meghan már viselt Safiyaa-ruhát: 2018 októberében Fidzsin, és az is lélegzetelállítóan szép volt:

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par Meghan Rachel Markle (@meghansmarklestyle) le

Amint azt egy korábbi bejegyzésemben is írtam: Meghan sosem vetette meg a monokróm összeállításokat, de ilyen szintekre még sosem vitte a dolgot, mint az utóbbi napokban: csütörtök délután talpig fehérben, csütörtök este talpig kékben, most pedig pirosban jelent meg. 

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par Harry & Meghan ♔ (@dukeandduchessofsussexdaily) le

A párt állva ünnepelték, amikor elfoglalták helyüket a teremben, és hosszan tartó tapsot is kaptak a közönségtől. Ez egy elég rossz minőségű felvétel, viszont legalább visszaadja a hangulatot: 

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par Royal Family �Meghan & Harry❤️ (@family_sussex_) le

A Mountbatten Zenei Fesztiválon a királyi haditengerészet zenekarai játszanak, az esemény bevételét a katonák jótékonysági alapjának javára ajánlják fel. Harry a haditengerészet kapitányaként jelent meg az eseményen.  Díszegyenruháján az afganisztáni szolgálatáért kapott több kitüntetése is helyet kapott.

A párt a haditengerészet öt tagja köszöntöttem, mielőtt a királyi páholyba kísérték őket. 

A szombat esti fesztivál a második világháború végének 75. évfordulójának is emléket állított. A Royal Albert Hallban több mint ötezren foglalhatnak helyet. A lenyűgöző koncerthelyszínt még 1871-ben nyitotta meg Viktória királynő elhunyt férje, Albert herceg emlékére. 

Meghan és Harry hivatalos távozásukig, március 31-ig teljesít még néhány kötelezettséget: Meghan csütörtökön egyik védnökénél járt, aznap este pedig díjat adtak át közösen. Pénteken Harry Lewis Hamiltonnal furikázott.

Vasárnap a királynővel mentek templomba, Meghan pedig pénteken nőnap alkalmából jelent meg egy iskolában. A csúcspont kétségkívül a hétfő lesz, március 9-e, amikor részt vesznek majd a Nemzetközösség Napja alkalmából tartott istentiszteleten, a királyi család legmagasabb rangú tagjaival együtt: ott lesz a királynő, Károly és Kamilla, valamint Vilmos és Katalin biztosan. 

 

 

 

 

Harry herceg Lewis Hamiltonnal furikázott

Lewis Hamilton Forma 1-versenyző vitte Harry herceget a northamptonshire-i Silverstone-versenypályához egy új múzeum megnyitójára pénteken. Harry-t egy elektromos Mercedesszel furikázta az új épülethez a hatszoros Forma 1-világbajnok. Hamilton és Harry együtt nézték meg a Silverstone Experience elnevezésű múzeumot, amely a brit autóversenyzés történetét mutatja be. 

hh_jo.jpg

A brit sajtó szerint Harry-t egy átszámolva 25 millió forintos Mercedesszel vitte Hamilton a helyszínre, az EQC 400 AMG modellel. Itt az igazgató, Sally Reynolds és az egykori F1-világbajnok Damon Hill fogadta őket. (A galéria lapozható)

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par Harry & Meghan ♔ (@dukeandduchessofsussexdaily) le

A múzeumot, ami a brit autóversenyzés 70 évébe nyújt betekintést, egy volt második világháborús hangárban rendezték be, és ez az új otthona a Brit Autóversenyzők Klubja archívumának is.

Harry itt találkozott George Russell-el és a Red Bull versenyzőjével, Alex Albonnal is, illetve kipróbált interaktív játékokat, köztük az úgynevezett "pit gun challenge" -et. Ha valaki tudja, ez utóbbi micsoda, kérem, írja meg kommentben, mert nem sikerült rájönnöm. 

Mivel az autóversenyzés témájában szinte teljesen tájékozatlan vagyok, inkább számomra kicsit kényelmesebb vizekre eveznék: talán annyi történelmi összefüggést érdemes itt megemlíteni, hogy a 20-as évek Angliájában még csak a nagyon gazdagok engedhették meg maguknak, hogy autóversenyeken induljanak, vagy akár azt is, hogy autójuk legyen, ezért kezdetben csak arisztokraták művelték ezt a sportot. 

Carnarvon 5. grófja például, aki Tutanhamon sírjának feltárását finanszírozta, hatalmas autóbolond hírében állt. Egyébként unokája, Carnarvon 7. grófja, "Porchie" is a sebesség megszállotja volt, csak másképp: éveken át a királynő lóverseny-igazgatója, és haláláig II. Erzsébet legközelebbi barátainak egyike volt. 

Carnarvon 5. grófja:

earl_carnarvon.jpg

Ezen a linken összegyűjtötték az összes arisztokrata autóversenyző nevét. És ha már itt tartunk, akkor Habsburg Ferdinánd, IV. Károly magyar király dédunokája is autóversenyzőként tevékenykedik. 

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par Ferdinand Habsburg (@fhabsburg62) le

Hogy kicsit elszakadjunk az autóversenyzés világától, pénteken derült ki, hogy a People magazin szerint  az Endeavour Funds-díjátadó előtt Meghan nagy titokban meglátogatta a Nemzeti Színház társulatát, amelynek ő a védnöke. Meghan és Harry ezen és a következő héten teljesítik utolsó kötelezettségeiket a királyi család tagjaiként.

A hercegnő az úgynevezett Immersive Storytelling Studio-t nézte meg a társulatnál, ahol a virtuális valóságot használják fel történetmeséléshez. 

A Nemzeti Színház védnökségét 2019-ben adta át neki II. Erzsébet királynő, tekintettel arra, hogy Meghan színésznőként dolgozott, mielőtt hozzáment Harry herceghez. A hercegi pár világossá tette, hogy kilépése után is tovább támogatja a jótékonysági intézményeket, amelyeknek korábban elvállalták védnökségeit. (A galéria lapozható!)

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par The Duke and Duchess of Sussex (@sussexroyal) le

Úgy tűnik, a királyi család tagjaként utolsó kötelezettségeit teljesítő Meghan a monokróm szettekre esküszik mostanában: fehérbe öltözött tetőtől-talpig, egy V-nyakú fehér Topshop-blúzt és egy fehér ceruzaszoknyát viselt. 

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par Meghan's Fashion (@meghansfashion) le

Londonban tűnt fel egy estélyen Meghan és Harry - ez volt első hivatalos megjelenésük együtt kilépésük bejelentése óta

Első alkalommal jelent meg együtt hivatalos eseményen Meghan és Harry csütörtök este azóta, hogy január elején bejelentették: kilépnek a királyi család dolgozó tagjai közül. A pár mosolygott, amikor megérkeztek az Endeavour Funds-díjátadó londoni helyszínére. 

Az eső szakadt, amikor Harryék kiszálltak az autóból. A rájuk várakozó néhány tucat ember legtöbbje örömmel köszöntötte őket, de egy jól kivehető "boo" is hallható volt a tömegből, ami egyértelmű nemtetszést fejez ki, a kifütyülés brit megfelelője. 

Meghanon egy türkizkék Victoria Beckham-ruha és Manolo Blahnik-tűsarkú volt. A haját lófarokban viselte. Nekem az tűnt fel a megjelenésén, hogy egyrészt erősebb sminket használt, mint a szokásos (legalábbis amióta a királyi család tagja, színésznőként használt hasonlóan erős sminket vörösszőnyeges megjelenéseikor), és hogy szinte teljesen visszanyerte szülés előtti alakját. Nem vagyok nagy híve annak, hogy egy nő legyen rendkívül karcsú, de neki valahogy jobban áll (szerintem), ha kifejezetten vékony. 

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par Meghan & Harry News (@meghan_harry_news) le

Miközben a Mansion House ajtaja felé tartottak, elkészült a talán legromantikusabb kép, amit valaha láttam róluk. Nem csak azért tetszik, mert ők vannak rajta, hanem tényleg nagyon elkapta a fotós ezt a pillanatot. Nekem a líraisága mellett még szimbolikusnak is tűnik ez a kép: az esővel és az őket bámuló emberek által körülvett szerelmesek egymásba kapaszkodva dacolnak a külső világgal a saját ernyőjük alatt, a saját boldog buborékukban. 

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par British Royal Family (@britishmonarchy) le

 

Harry hercegnek szívügye a veteránok támogatása - az Endeavour Funds, aminek eseményére érkeztek, abban segít sérült katonáknak, hogy fizikai akadályoztatásuk ellenére extrém kalandokban és sportkihívásokban vehessenek részt, ezzel támogatva fizikai, lelki felépülésüket és társadalomba visszatérésüket, rehabilitációjukat. Az alapítvány negyedik alkalommal osztotta ki a díjat. 

A galériát végigkattintva az este legfontosabb eseményei láthatóak: 

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par The Endeavour Fund (@endeavourfund) le

Harry múlt hét csütörtökön szintén a veteránok támogatásának érdekében találkozott és vett fel egy számot közösen Jon Bon Jovival, erről szóló blogbejegyzésemért kattints! 

Az este azzal kezdődött, hogy fogadást adtak a jelölteknek, valamint az alapítvány támogatóinak. Az eseményen Meghan és Harry is átadott díjat, ekkor mindketten beszéltek, a herceg hosszabban.

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par The Duke and Duchess of Sussex (@sussexroyal) le

"Jó estét mindenkinek — nagyon jó megint itt lenni" - mondta Meghan, amikor átadta a díjat. "Ez a harmadik éve annak, hogy abban a szerencsében részesülök, hogy csatlakozhatok itt a férjemhez, és amint mindannyian tudják, és érzik, ez egy hihetetlenül inspiráló hely."

Harry beszédében azt mondta: “Nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy egyik lehetek köztetek, és rendkívül büszke vagyok arra, hogy köztetek szolgálhattam Wales kapitányként. Sokan azt mondták nekem ma este, hogy támogatnak engem, én pedig azért vagyok itt, hogy elmondjam: mindigis támogattalak titeket." 

 A brit sajtó egy része csütörtök este címlapon hozta az eseményt: 

hm_1.JPG

dséflkd

hm_3.JPG

Meghant és Harry-t egyébként csütörtökön nap közben már lekapták a fotósok, amikor a Goring Hotelből jöttek kifelé, ahol együtt ebédeltek. Ehhez annyit jegyeznék meg, hogy a kabát csodálatos, de a nyitott szandált a márciusi, esős londoni időben még ebédidőben sem tudom értelmezni. (Az alábbi bejegyzés lapozható) 

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par ميغان ماركل (@meghanmarkle_arabic) le

A sussexi hercegi pár Archie-t ez alkalommal Kanadában hagyta, amiért sokan bírálták őket, természetesen főleg Meghant. 

Meghan és Harry hivatalos távozásukig, március 31-ig ezen kívül még néhány kötelezettséget teljesíteni fog: pénteken Harry Lewis Hamiltonnal találkozikszombat este a Royal Albert Hallban vesznek részt a Mountbatten zenei fesztiválon, Meghannek nőnapon biztosan lesz megjelenése valahol (ezt egyelőre még nem erősítették meg, hol és mi), de az események legfontosabbika kétségkívül a hétfő lesz, március 9-e, amikor II. Erzsébet, Károlyék és Vilmosék társaságában a Westminster-apátságban vesznek részt a Nemzetközösség Napján tartott istentiszteleten. 

Betelt a pohár a királyi család körüli hamis állításokkal

Hétfő reggel majdnem kiejtettem a kezemből a kávés (oppardon, teás) poharat, amikor megláttam a szalagcímeket, mert már azt hittem, kifogott rajtam a magyar sajtó, és gyorsabban tudósítottak nálam egy királyi családdal kapcsolatos fontos hírről. Nem kellett csalódnom - nem ez történt. Már egy ideje eléggé idegesít, hogy mennyire pontatlan információk jelennek meg a brit királyi család tagjairól a magyar média egy részében, és terveztem is már erről írni, de aztán mindig úgy döntöttem, hogy inkább aktuális eseményekkel és pozitív dolgokkal foglalkozom, mint azzal, hogy tollhegyre tűzzek felkészületlen újságírókat. De most betelt a pohár, felveszem a kesztyűt, kivonom a kardomat... és nézzük, milyen címeres ökörségek jelentek meg az elmúlt időszakban! 

bloody.JPG

Végigment egy minden alapot nélkülöző történet a bulvármédián

A ma reggeli dolog, ami számomra feltette az I-re a pontot, egy sztori volt arról, hogy Diana hercegnő miképpen konfrontálódott Kamillával anno, és hogy erről titkos felvétel került elő.  Először a Velveten láttam meg ezt: 

fake.JPG

 

Nagy izgalomba jöttem, azt hittem, valami olyasmi infó, amiről nem tudok, ami elkerülte a figyelmemet a hétvégén, miközben betegen feküdtem itthon. Átkattintottam a cikkben hivatkozott Mirror oldalára, és.....csodák csodája, szó sem volt erről. Valóban van egy cikk ott, ami arról az estéről szól, amikor Diana végre összeszedte a bátorságát, és Kamilla nővérének 40. születésnapján kérdőre vonta férje szeretőjét, de ennyi, semmi több, szó sincs titkos felvételről, vagy eddig nem ismert tényekről. Ezt a sztorit már milliószor megírták, rengeteg királyi tudósító beszélt róla széltében-hosszában. A legelső ismert beszámoló az esetről Andrew Morton elhíresült Diana-könyvében van, amelyről utólag kiderült, hogy azoknak a kazettáknak az alapján íródott, amelyeket maga a hercegnő rögzített a Kensington-palotában, majd egy közvetítő útján juttatott el Mortonnak. Lehet, hogy az újságíró félreértelmezte a sorokat? Nem tudom, hol olvasott olyat, hogy titkos felvétel került elő, mert azok a felvételek már évekkel ezelőtt előkerültek. Bár ha onnan nézzük, nem hazugság, amit írt, hiszen valóban előkerültek a felvételek, csakhogy már réges régen! Ezt pedig friss információként tálalni inkorrekt. De éljünk az ártatlanság vélelmével, hátha tényleg csak félreértett valamit! 

fake_2.JPG

Ezt a cikket például még Andrew Morton írta csaknem három éve a Daily Mailnek ugyanebben a témában, tehát legkésőbb ekkor már lehetett tudni arról, hogy Diana a kazettákon arról a bizonyos estéről is beszélt Mortonnak, de az az életszerű, hogy ez már évekkel korábban kiderült. 

fake_3.JPG

 

Ami még ennél is parádésabb, hogy ezt a félreértelmezést, vagy inkább csúsztatást a fél magyar bulvármédia átvette szombat-vasárnap:

fake_4.JPG

 

fake_6.JPG

Várom azoknak a jelentkezését, akik megtalálják az infót az eddig nem ismert hangfelvételről, mert áttúrtam az egész brit médiát, de ilyen tartalmú cikket eddig nem találtam. Lehet, hogy tévedek, légyszi, keressetek már rá ti is! Ha nem tévedek, akkor csak annyit fűznék hozzá, hogy bármilyen témával kapcsolatban alapvető kritérium lenne a "fact checking", vagyis a tények vizsgálata, nem pedig csak az ész nélküli hivatkozás. 

Kattintásvadászat

Amúgy ma még egy dolog kiakasztott a Velveten - egy cikk címe: "Meghan Markle nem engedi II. Erzsébet közelébe a dédunokáját" . Habár kétségtelen, hogy ha nem viszi magával Meghan Londonba Archie-t a héten, pedig csütörtökön már biztos ott lesz, hiszen ők adják át Harry-vel az Endeavour Fund-díjat, akkor II. Erzsébet valóban nem fogja látni a dédunokáját. Ez a cím azonban nem felel meg a valóságnak, de minimum szenzációhajhász. Mert valójában nem arról van szó, hogy Meghan nem engedi a fia közelébe a királynőt, amikor az látni szeretné. Ez még "hagyján", bár a szememben kimeríti a torzító és kattintásvadász cím kategóriáját, de ami sokkal nagyobb bűne ennek a cikknek, hogy beszáll abba a tényeket nélkülöző boszorkányüldözésbe, ami Meghan ellen folyik - és ezt nehezen tudom neki megbocsátani. 

 

cimeres_1.JPG

 

Kicsi, de bosszantó pontatlanságok 

Az előző héten megjelent egy cikk Sixx neve alatt az indexen, ami miatt írtam is neki, hogy legyen szíves, javítson benne pár dolgot, de amellett, hogy eddig a pillanatig válaszra sem méltatott, a pontatlanságok is benne maradtak a cikkben. Ezt nem nagyon tudom mire vélni, mert kollégák szerint egyébként lelkiismeretes újságíró. Remélem, ha más témáról ír, például egy Magyarországon is nagy horderejű ügyről, azzal kapcsolatban nem ennyire "alapos". Vagy csak a királyi család témája nem elég fontos ahhoz, hogy ragaszkodjunk a tényekhez? (Arról lentebb szót ejtek, mennyire bosszant, milyen leereszkedéssel kezelik az önmagukat komoly újságírónak tartó kollégák ezt a témát.) 

Azt írja, a királynő a Sussex Royal brand használatát tiltotta meg Harry-nek és Meghannek, miközben csak a "royal" szó használatát:

cimeres_2.JPG

Frissítés! Egy jogász ismerősöm szúrta ki, ami felett én balgán át is siklottam, hogy ráadásul azt írja: a védjegy használatát a királynő rendelettel tiltotta meg nekik. Pedig amint azt egy korábbi írásomban is részleteztem, Sussexék vitája a brandjük használatáról nem is a királynővel, hanem az Egyesült Királyságnak a "royal" szó védjegyként történő használatára vonatkozó törvényeivel van. Azok ugyanis nagyon szigorúan szabályozzák az ország területén belül a "royal", vagyis királyi jelző használatát üzleti célokra, éppen azért, hogy ebből ne húzhassanak olyanok hasznot, akik valójában nem állnak kapcsolatban a királyi családdal. (Az ország területén kívül már használhatnák a szót, de méltányosságból nem fogják.) De a királynő, mint a "royal" szó letéteményese,  valamint tanácsadói valóban egyeztettek erről Harryékkel, és a végső megállapodás az lett, hogy nem fogják használni.  

Ebben a bekezdésben, amiről lentebb screenshotot is láthattok, három pontatlanság is van:

- az, hogy a sussexi hercegi pár csak papíron a királyi család tagja - az igazság ezzel szemben az, hogy Meghan és Harry továbbra is a királyi család tagjai, csak a dolgozó tagok közül léptek ki

- az, hogy a cikkíró szerint nem utaznak menetrendszerinti járaton - az igazság az, hogy amióta nyáron betámadták őket a magánrepülőzés miatt, csak azzal utaznak

- és az, hogy elméletben költöznek csak Kanadába - miközben már december eleje óta Kanadában élnek

Nem stílusom másokat kommentben kiosztani, miközben diszkréten is a tudomására lehet hozni a tévedéseit, de az, hogy nem hajlandó kijavítani a nyilvánvaló pontatlanságokat, miközben erre felhívtam a figyelmét, úgy érzem, mentesít a korrektség alól.  

cimeres_3.JPG

Ki is volt Viktória királynő édesapja? Tudod, az a....ja, nem, nem tudom

Egyszer már egy Díványon publikáló újságíróval is "meggyűlt a bajom" - egy cikkben, ami Viktória királynőről szólt, azt írta a kolléga, hogy Viktória királynő édesapja IV. Vilmos volt. Írtam a hölgynek egy email-t, hogy legyen szíves javítani, mert Viktória királynő édesapja Edward kenti herceg volt. Ő legalább válaszra méltatott, megköszönte az észrevételemet, aztán.... nem javította ki a cikket. Most ez pont olyan, mintha azt írná Imre hercegről, hogy az apja Koppány volt. Miért tojnak ennyire a történelmi tényekre a kollégák? Értem, hogy ez másoknak nem annyira szívügye, mint nekem, de nekem az arcomról égne a bőr, ha mondjuk azt írnám, hogy az egri várat 1726-ban védték meg a törököktől. 

Eddig egyetlen blogger volt, akinek jeleztem egy tévedést, és aki kijavította azt, éppen ezért nem is hozom nyilvánosságra a nevét. Neki is diszkréten, Messengeren írtam. Rosszul tüntette fel egy posztjában egy nagy arisztokrata család nevét. Miután írtam neki, megköszönte, kijavította. Ez a normális hozzáállás szerintem, és őt sem égettem le a követői előtt, másrészt tévedni emberi dolog. De amikor már tudod, hogy hibáztál, hogy bírja el valakinek az újságírói becsülete, hogy úgy hagyja a nyilvánvaló tévedéseket? Nem tudom, mert én nem így szoktam dolgozni.  

Harry és Meghan, a képzeletbeli bögre - és pólógyáros

A Nők Lapja Café ezen cikkének írójának nem tudtam jelezni a tévedéseket, mert nem volt feltüntetve a név, de hibából elég sok van: először is, Meghan még nem tért vissza Harry-vel Angliába, csak a hét folyamán később fog, de ez még egy dolog. A cikk állításával ellentétben nem veszik vissza tőlük a királyi fenség megszólítást, hanem meghagyják, csak használni nem fogják a továbbiakban. Ebben a cikkben már a Sussex Royal brandnevet sem sikerült megfelelően leírni. Egyébként pedig mégis honnan a búbánatból veszik, hogy bögrét meg pólót akartak gyártani? Az, hogy levédették a nevüket írószerre és ruházatra - ahogyan anno Katalin és Vilmos is levédette, hogy ne éljenek vele vissza, de ettől még nem gyártanak pólót és bögrét - , még nem azt jelenti, hogy ócska bóvlit fognak árusítani.  

Újabb elképesztő csúsztatás: "megtartanák a testőrségüket is, ám erről bizony le kell mondaniuk." Nem ők akarnak testőrséget, nemzetközileg védendő személyeknek számítanak azon az alapon, hogy ők a jelenlegi brit uralkodó unokája és felesége, valamint a jelenlegi brit trónökös fia és felesége. Jár nekik a testőrség, arról viszont valóban vita van, mindezt ki fizesse nekik. cimeres_4.JPG

Essünk neki Meghanéknek!

Biztosan észrevette pár szerkesztő, hogy ha ekézik Meghant és Harry-t, az hozza a kattintást. Talán naiv dolog részemről, de nem gondoltam volna, hogy a magyar média egy része is beleáll a pár keresztre feszítésébe. Nem mondom, hogy Sussexék hibátlanok, bőven vannak szerintem is ballépéseik, de akkor is lehet róluk ennél talán eggyel árnyaltabban tudósítani.

Azt a hírt, hogy Meghanék odapörköltek egyet a Buckingham-palota udvaroncainak a honlapjukon megjelent közleményükben - mert nyilvánvaló, hogy nem a királynőbe szúrnak ilyenkor bele, csak ezt a Cosmónál, úgy tűnik, nem fogják fel - ezzel a címmel hozták:

fake_7.JPG

 

Egyébként a Cosmopolitan végtelenül egyszerű picsogó stílusától, bármiről is legyen szó az oldalukon, felmegy a vérnyomásom. Még ha fiataloknak is szól, de miért így, könyörgöm? Valóban van egy olyan réteg, ami vevő erre, akit nem idegesít ez? 

A szeretlekmagyarorszag.hu pedig odáig ment, hogy egyenesen hazudtak egy címben egy hírről: 

fake_8.JPG 

Egyrészt Meghan nem ment neki a királynőnek, másrészt teljesen egyértelműen közölték a weboldalukon, hogy tisztelve a királynő akaratát, nem használják a brandet. A cím ezzel ellentétes dolgot állít. Még akkor is, ha feltételes módban. A Facebook-oldalukon reklamáltam, természetesen nem reagáltak.  

Plusz 1

A bulvármédia pontatlansága és szenzációhajhászása mellett abból is valami elképesztően elegem lett, hogy az önmagukat szeriőz újságírónak tartó kollégák milyen leereszkedéssel kezelik a brit királyi családot, mint témát. Többen, amikor megtudták, hogy mostanában ezzel foglalkozom, elhúzták a szájukat, mert hát hol van ez attól, hogy szétlövetjük magunkat tudomisén Afganisztánban, ahogyan azt a komoly újságírók teszik (megsúgom, én jártam Szíriában, amikor már zajlott a háború, meg még pár rázósabb helyen is, de ezt a terepet ma már szívesen átengedem a fiatal(abb) generációnak, ha volna rá jelentkező). Egyébként ez a hozzáállás már csak azért is rendkívüli tájékozatlanságot mutat, mert a királyi család, mint téma - ha megfelelően kezelik, és mondjuk nem a gyengébb női magazinok szintjén - nem csak a hírértéke miatt fontos, hanem történelmi, jogi, társadalmi és ezermillió más okból is. 

Konklúzió

Jobban jártok, ha az én blogomat olvassátok :)  

Köszöntem a figyelmet, elnézést a kirohanásért, eltettem a kardomat, levettem a páncélomat, megigazítottam a koronámat. Ígérem, ritkán lesz még egyszer olyan, hogy elvesztem a hidegvéremet. 

Harry herceg összeállt Jon Bon Jovival szeretett veteránjai kedvéért

Összeállt Harry herceg és Jon Bon Jovi egy jótékony ügy érdekében - pénteken a legendás londoni Abbey Road-stúdióban újra felvették a rocksztár Unbroken című számát - a bevételből a herceg által veteránok számára létrehozott sportjátékokat, az Invictus Games-t fogják támogatni. 

harry_bonjovi.JPG

Az Unbroken című dal a 'To be of Service' című dokumentumfilm betétdala, amely olyan katonákról szól, akik poszttraumás stressztől szenvednek, és végül kutyák segítik át őket nehéz időszakukon. 

 Harry és az 57 éves  rocker az Invictus Games saját kórusával vették fel újra a dalt az Abbey Road-stúdióban. 

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par The Duke and Duchess of Sussex (@sussexroyal) le

 Bon Jovinak azért fontos a veteránok ügye, mert szülei mindketten az amerikai haditengerészetnél szolgáltak.

Az Unbroken című dal jótékony verzióját márciusban adják ki, és a bevételeket az Invictus Games-alapítványnak juttatják. Harry 2014-ben hozta létre sérült és beteg katonák számára az Invictus Games-t, amelynek sporteseményei 2020 májusában Hágában lesznek.

Sussexék hivatalos instagram-oldala már péntek délelőtt közzétett egy teaser felvételt az eseményről:

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par The Duke and Duchess of Sussex (@sussexroyal) le

 

A herceg és a rocksztár ráadásul rekonstruálták a Beatles legendás Abbey Road-lemezborítóját is - a zebrán egy Invictus-sportolóval és a kórus egyik tagjával álltak sorba.  Bon Jovi Ringo Starr, Harry herceg pedig George Harrison helyét foglalta el.

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par Harry & Meghan ♔ (@dukeandduchessofsussexdaily) le

 

És hogy ez a nap még tökéletesebb legyen :) Harry herceg projektjének támogatásaképpen a királynő testőrségének egyik alakulta, a Scots Guard zenekara Jon Bon Jovi-dalokat játszott a reggeli őrségváltás után a Buckingham-palotánál.  

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par The Royal Family (@theroyalfamily) le

És akkor még merje valaki azt mondani, hogy a királynő haragszik Harry-re!

Egyébként nem ez az első alkalom, hogy Bon Jovi egy herceggel jammelt: 2013-ban a Kensington-palotában adta elő a Livin' on a Prayert egy jótékonysági eseményen Vilmos herceggel és Taylor Swifttel (!!) egy színpadon. Érdemes megnézni a felvételt, Vilmos herceg kicsit mereven próbálja meg jól érezni magát a reflektorfényben (ő nem olyan természetesen laza, mint Harry), Taylor Swift pedig szerintem elég érdekesen táncol mellettük.